Uručeni ugovori o stipendiranju deficitarnih zanatskih zanimanja

Sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti, Jasmina Stevanović, uručila je danas, u Plavoj sali Gradske kuće, ugovore o stipendiranju učenicima deficitarnih zanatskih zanimanja. Stipendije je dobio trideset i jedan đak prvih razreda koji su odlučili da upišu neki od trogodišnjih obrazovnih profila u jednoj od tri srednje škole, Tehničkoj školi „Ivan Sarić“, Politehničkoj i Hemijsko-tehnološkoj školi.

–Grad Subotica treću godinu zaredom raspisuje konkurs za dodelu stipendija za učenike prvih razreda srednjih škola deficitarnih zanimanja tehničke struke. Dodelili smo ukupno 31 stipendiju, koje će biti isplaćene u 10 jednakih mesečnih rata, i u tu svrhu izdvojili smo iz budžeta grada blizu 900.000 dinara. Ovo za vas treba da predstavlja samo motiv više i podstrek da upišete neka od zanimanja bez kojih se ne može zamisliti razvoj grada a pomalo su neopravdano bačena u zapećak. Lokalna samouprava na ovaj način pokazuje brigu i za vaš razvoj ali i za razvoj zanatskih zanimanja, jer smatramo da su zanati od neprocenjivog značaja za razvoj privrede i industrije, i da je izuzetno važna saradnja privrede i škola, posebno za zanimanja trogodišnjeg smera. To pokazuje i uvođenje dualnog obrazovanja – naglasila je Jasmina Stevanović.

Nisu samo stipendije, dodala je, način da se pokaže briga za razvoj i negovanje zanatskih zanimanja.

–Postoji čitav niz načina kao što su dodela priznanja učenicima koji postižu rezultate na takmičenjima u zanatskim zanimanjima. U tom smislu, Subotica je jedna od retkih lokalnih samouprava koje podržavaju zanatska zanimanja – istakla je Jasmina Stevanović.

Stipendiju mogu ostvariti učenici prvog razreda srednje škole deficitarnih zanatskih zanimanja tehničke struke, trećeg stepena stručne spreme, pod uslovom da su državljani Republike Srbije i da prvu godinu srednje škole upisuju kao redovni učenici.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*