MTU Aero Endžins počeo gradnju fabrike u Novoj Pazovi

NOVA PAZOVA –

Nemačka kompanija MTU Aero Endžins, vodeći proizvođač avio motora i globalni igrač u avioindustriji, danas je u Novoj Pazovi započela radove na izgradnji fabrike za popravku aviomotora MTU Mejntejns Srbija, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vučić je prethodno održao sastanak sa predstavnicima MTU.

Investicija je vredna ukupno oko 100 miliona evra i u prvoj fazi biće zaposleno do 500 ljudi, a ukupno će biti otvoreno od 1.800 do 2.000 radnih mesta.

vucic

Izvor: Tanjug (Zoran Žestić)

Kako je ranije najavljeno, postrojenje MTU u Srbiji moći će da obavi oko 400.000 sati remonta godišnje.

Početku radova prisustvuju pokrajinski premijer Igor Mirović, ministarka privrede Anđelka Atanasković, ambasador Nemačke Tomas Šib i predstavnici MTU.

Fabrka će biti izgrađena u novoformiranoj industrijskoj zoni koja je na samo 25 kilometara od beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“.

MTU svoju svetsku mrežu lokacija otvaranjem nove fabrike za popravku delova motora u Novoj Pazovi, u Srbiji.

Kompanija je juče saopštila da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prepoznao tu investiciju kao ključan i odlučni korak za razvoj vazduhoplovne industrije u Srbiji.

MTU Aero Endžins vodeći je proizvođač avio – motora i globalni igrač u toj industriji.

MTU je i tehnološki lider u oblasti turbina s niskim pritiskom, kompresora sa visokim pritiskom, centralnih okvira turbina kao i procesa proizvodnje i tehnika popravke.

U okviru svog komercijalnog OEM poslovanja, kompanija igra ključnu ulogu u razvoju, proizvodnji i plasmanu visokotehnoloških komponenti zajedno s međunarodnim partnerima. Oko 30 odsto današnjih aktivnih letelica širom sveta imaju ugrađene MTU komponente.

U sektoru komercijalnog održavanja, kompanija se nalazi među tri najveća pružaoca usluga za komercijalne avionske motore i industrijske gasne turbine.

U vojnom sektoru, MTU Aero Engines je industrijski lider u Nemačkoj za praktično sve motore koje koriste oružane snage te zemlje.

Kompanija je osnovana 1934. godine u Minhenu, a prisutna je u 15 država sveta, među kojima su Velika Britanija, Francuska, Holandija, Poljska, SAD, Kanada…

Između ostalog bavi se dizajnom, razvojem, proizvodnjom i podrškom za motore za komercijalne i vojne avione.

Inače, MTU ima vodeću ulogu u pružanju usluga održavanja i servisa za motor V2500, motor koji se nalazi u aktuelnom avionu erbas A 320.

U vojnoj oblasti MTU je dominantna kompanija kada su u pitanju motori koje koristi nemačka vojna avijacija.

„Industrijski park ima potencijal za rast, na primer, za privlačenje naših dobavljača i partnera,“ ocenio je juče projektni menadžer i izvršni direktor MTU Maintenance Serbia Rajner Beker.

Kompanija u saopštenju navodi da je tim od oko 30 stručnjaka MTU iz različitih oblasti trenutno aktivno angažovano u Novoj Pazovi.

Projektni tim je već definisao fabriku i procesne tehnologije, tako da je bila moguća rana nabavka kompleksnih mašina za čiju isporuku treba dosta vremena.

„Celokupno planiranje obavlja se uz blisku saradnju sa relevantnim organima u Srbiji kako bi se obezbedilo da nova zgrada bude usklađena sa svim propisima i specifikacijama,“ objasnio je Beker.

Kompanija je naglasila da je paralelno sa izgradnjom nove fabrike počela da angažuje kvalifikovane radnike i da obučava buduće stručnjake.

MTU je saopštila da je dosadašnja saradnja sa Ministarstvom obrazovanja Srbije kao i univerzitetima, školama i Vazduhoplovnom akademijom u Beogradu pokazala da postoji visok nivo kvalifikovanosti radne snage.

„Jako smo zadovoljni otvorenošću, velikim interesovanjem, i konstruktivnom saradnjom,“ rekao je Johan Tribenbaher, koji je na čelu pod-projekata „Centar za obuku Srbija“ i „Obuka na poslu u Srbiji“.

Dodao je da ce biti pokrenute dodatna obuka kadra radi usavršavanja postojećih kvalifikacija.

Podseća se da su MTU i Vlada srbije 2019. godine potpisali izjavu o saradnji u oblasti dualnog obrazovanja stručnih radnika, kao što je praksa u Nemačkoj.

To će obezbediti tehničke osnove potrebne za visokotehnološku industriju kao što je vazduhoplovstvo, objašnjava se u saopštenju.

Program „Obuka na poslu“ počeće 2024. godine na postojećim MTU lokacijama, s ciljem da se sprovede ekskluzivno u Srbiji, navodi kompanija.

Kompanija je prošle godine je zapošljavala oko 10.000 radnika i prijavila je konsolidovanu prodaju u iznosu od skoro četiri milijarde evra.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*