Tajna „Jedinica 9900” u spasilačkoj misiji

Eksperti iz Izraela, koji su inače deo vojne tajne službe, uključeni u traganje za žrtvama srušene zgrade u Majamiju, piše Politika.

(IDF)

Ostaci stambene zgrade u Majamiju, koja se delimično urušila 24. juna, pri čemu su 24 osobe poginule, dok se čak 121 i dalje vodi kao nestala, srušeni su u kontrolisanoj eksploziji u nedelju kasno uveče. Kako javlja Bi-Bi-Si, ova odluka doneta je zbog zabrinutosti da će inače nestabilni ostaci zgrade ugroziti spasioce koji rade u njenom podnožju, posebno zbog naleta vetra, jer se očekuje da će tropska oluja „Elsa” zahvatiti i Floridu. Istovremeno, uklanjanje tog dela objekta omogućiće spasiocima, koji pokušavaju da dopru do žrtava, prilaz gomili betona i šuta i sa druge strane.

Pre nego što su ostaci dvanaestospratnice srušeni, površina koja je nastala prilikom prvobitnog urušavanja zgrade zaštićena je posebnim prekrivačem kako prašina ne bi prodrla u šupljine u njoj i dodatno otežala napore spasilaca.


(Beta-AP)

Mogućnost da je neko i dalje živ pod ruševinom sada je samo teorijska, mada se u svetskoj praksi dešavalo da se preživeli izvuku i posle duže vremena nego što je proteklo od urušavanja ove zgrade. Uobičajeno se potraga za preživelima prekida nedelju dana posle ovakvih nesreća, nakon što prođu dan ili dva da niko nije živ izvučen na sigurno. Ali, dešavalo se da preživeli u ruševini izdrže i 16 dana, što se je bio slučaj u Južnoj Koreji 1995. godine.

Na mestu tragedije u SAD poslednji preživeli izvučeni su svega nekoliko sati posle urušavanja objekta. Iako se znalo da u preostalom, tada i dalje uspravnom delu zgrade nema ljudi, za svaki slučaj obavljena je kontrola dronom opremljenim termovizijskom kamerom u pokušaju da se pronađu makar kućni ljubimci zaostali u zgradi. Kad je utvrđeno da nema znakova života, izdata je naredba za aktiviranje eksploziva postavljenog u male rupe izbušene u temeljima zgrade.


(IDF)

U senci ove drame ostao je zanimljiv podatak o jednom timu spasilaca iz inostranstva. Naime, uz lokalne vatrogasce, inženjeriju američke vojske i spasioce iz Meksika, na licu mesta su i pripadnici izraelske tajne vojne jedinice. Reč je o „Jedinici 9900”, koja je zapravo deo vojne tajne službe, ekspertima čiji je zadatak analiza geografskih mapa i snimaka terena iz vazduha ili satelita. Oni se takođe bave i planovima objekata, a osnovni zadatak im je da izraelske vojnike, posebno pilote, pripremaju za područje na kojem će dejstvovati.

Na mestu velike nesreće u Majamiju njihov zadatak je bio da, na osnovu planova srušene zgrade i snimanja okoline, naprave trodimenzionalnu kompjutersku animaciju i da na osnovu virtuelnog prikaza rušenja zgrade ukažu gde bi se, u ogromnoj gomili krša, mogle nalaziti žrtve. Prema raspoloživim podacima, ovaj njihov pristup dao je rezultate, a izraelski spasioci stigli su u Majami manje od 72 sata po urušavanju zgrade.


(EPA-EFE/Cristobal Herrera)

Kapetan Uri Jospe iz šireg izraelskog tima spasilaca izjavio je za „Njujork post” da su napravili trodimenzionalni prikaz ovog područja pre i posle urušavanja zgrade, ali i da su proučavali raspored predmeta pronađenih u ruševini i uzimali izjave od stanara. U urušavanju zgrade uništeno je 55 stanova, a nesreća je mnoge građane zatekla na spavanju.

„To znači, ako znamo da je neko bio u određenom stanu, na osnovu prikupljenih podataka možemo procenti gde bi se ta osoba mogla nalaziti u ruševini”, objašnjava Jospe.

Izraelske odbrambene snage objavile su saopštenje o angažovanju svojih spasilaca, kako onih zaduženih za psihološku podršku porodicama žrtava, tako i onih iz „Jedinice 9900”. Citirana je i izjava njihovog komandira snaga na terenu koji je naveden kao „poručnik N”.

„Naše metode rada omogućavaju spasiocima da brže i efikasnije stignu do žrtava ispod ruševina. Čast nam je što smo angažovani na ovako važnom međunarodnom zadatku”, izjavio je poručnik N.


(IDF)

Mnogi se pitaju zbog čega spasilački napori traju toliko dugo. Na brzinu rada spasilaca, od kojih se neki zavlače u ruševinu, svakako utiču i veoma teški i opasni uslovi rada.

„Unutra ima svega, od toksičnih hemikalija do vatre i dima, svih vrsta rizika”, izjavio je Marko Rubio, senator sa Floride, za Si-Bi-Es.

Prvih dana u ruševini je bilo vatre, dim je sprečavao potragu za preživelima. Takođe, tada su spasioci krajnje pažljivo uklanjali ogromne komade betona, zabrinuti da ne ugroze eventualno preživele u ruševini. Povrh svega, njihove napore je ometala kiša, a radovi su u dva navrata prekidani zbog jake grmljavine.

Po njene stanare fatalna zgrada „Čejmplejn tauer saut” izgrađena je pre četrdeset godina i još je rano za zaključke šta je dovelo do njenog urušavanja. Međutim, zna se da je građevinska inspekcija 2018. godine ukazala na velike greške napravljene još prilikom izrade projekta, a nesreća u Majamiju podstakla je lokalne vlasti da provere stanje strukture i drugih sličnih objekata.

Regrutuju i vojnike sa autizmom

„Jedinica 9900” sprovodi jedinstven program obučavanja i angažovanja mladih sa autizmom u svojim redovima i to na analizi snimaka iz vazduha ili satelita. Preciznije rečeno, reč je o visokofunkcionalnom autizmu, osobama koje imaju visokorazvijenu moć percepcije, ali ne i socijalizacije i komunikacije.

„Ove osobe brzo i temeljno opserviraju ono što drugima promiče. Koncentrišu se na najsitniji detalj koji ostali ’ne vide’. Njihov način percepcije i obrade podataka je vrlo specifičan i ne može ga zameniti kompjuter”, kažu poznavaoci ove tematike.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*