Počeo sastanak Vučića i Kurtija, uz prisustvo Borelja i Lajčaka

BRISEL –

U Briselu je počeo trilateralni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija i EU posrednika u dijalogu Beograda i Prištine Žosepa Borelja i Miroslava Lajčaka.

Prethodno se predsednik Vučić odvojeno sastao sa Boreljom i sa Lajčkom.

U Briselu napominju da se će se ova runda razgovora Vučića i Kurtija fokusirati na „napredak učinjen do sada“ i „dogovor o sledećim koracima u dijalogu“.

vučić,lajčak

Izvor: instagram buducnostsrbijeav

EU kao glavni posrednik u dijalogu zadovoljna je nastavkom procesa i održanjem dinamike sastanka uz ocenu da „nema nazadovanja u procesu“ i da „obe strane znaju da moraju da idu ka kompromisu i rešenju“.

Vučić će na sastanku sa delegacijom Prištine i EU predstavnicima navesti i dokumentovati ceo spisak incidenata i napada na Srbe na Kim, na njihovu i imovinu SPC u ovoj godini, saznaje Tanjug.

Vučić će upozoriti na položaj Srba na Kim i tražiti njihovu zaštitu i to argumentovati dugim spiskom verski i etnički motivisanih napada, čak u 80 slučajeva od početka godine i na zabranu ulaska zvaničnicima Srbije, ali i građanima i medijima iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju.

Borelj: Nadam se da će sastanak biti produktivan

Borelj je uoči početka sastanka novinarima rekao da je dobro da je ponovo održan sastanak pre letnje pauze, jer je očuvanje redovnih kontakata između Beograda i Prištine od ključnog značaja za međusobnu normalizaciju odnosa.

„Nastavićemo danas pregovore o ostvarenim pomacima i narednim koracima, a očekujem od obe strane da pristupe sastanku na konstruktivan i pragmatičan način“, izjavio je Borelj.

Kako je naglasio, dve strane moraju konačno da zatvore poglavlje bolne prošlosti i da sprovedu sveobuhvatan sporazum o normalizaciji odnosa, kao i da zajedno rade na evropskoj budućnosti za njihove građane, koja je, napominje, važnija od prošlosti.

„Moramo da gledamo napred, a to je evropska perspektiva“, poručio je Borelj.

Za ambicije Beograda i Prištine je, kako naglašava, važno da napreduju na planu evropske agende, ali i zbog stabilnosti i ekonomskog napretka celog regiona Zapadnog Balkana.

„Nadam se da će sastanak biti produktivan i da ćemo moći preduzeti neke korake napred u ovom dijalogu na kraju sastanka“, rekao je Borelj, dodajući da bi sastanak trebalo da traje nekoliko sati, zavisno od raspoloženja učesnika.

Naveo je i da je ovo drugi sastanak između Beograda i Prištine od izbora Aljbina Kurtija za kosovskog premijera, kao i da prvi sastanak nije bio naročito produktivan.

Vučić: Razgovori važni jer se time čuvaju mir i stabilnost

Očekuje se da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić, po završetku razgovora, obrati medijima u Briselu.

Vučić je istakao danas na putu za Brisel,  da su razgovori sa albanskim predstavnicima važni jer se time čuvaju mir i stabilnost.

„Nikada nije posebno prijatno ni putovanje, ni boravak u Briselu kada vodite razgovore sa albanskim predstavnicima. Međutim, za Srbiju je to važno, jer time pomažemo našem narodu na Kosovu i Metohiji, čuvamo mir i stabilnost koji su od presudnog značaja za ekonomski napredak cele Srbije“, napisao je Vučić na Instagram nalogu „buducnostsrbijeav“.

On je objavio fotografiju iz aviona na kojoj pregleda materijale pred sastanak sa Kurtijem.

„U avionu, uvek, baš kao u studentskim danima, obnavljam gradivo i pripremam se za teške sastanke. Predaja nije opcija“, naveo je Vučić.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*