Objavio na Tviteru da je Hitler heroj, odmah reagovali javnost i nemačka ambasada

Skoro sve političke stranke u Sloveniji, ali i nemačka ambasada, osudili su poslednjih dana poruku „Hitler je heroj“ koju je njen autor, blizak vladajućim strukturama, objavio na Tviteru.

Objavio na Tviteru da je Hitler heroj, odmah reagovali javnost i nemačka ambasada

Foto: Geti
On je poruku izbrisao rekavši da se radilo o „provokaciji“ upućenoj ekstremnoj levici.
U vezi sa izjavom nedavno objavljenom na društvenim mrežama u kojoj se veliča Adolfa Hitler, želimo još jednom da naglasimo istorijsku dužnost Nemačke da čuva uspomenu na grozote nacističkog režima i da se seća njegovih žrtava„, navela je u izjavi ambasada Nemačke, dodavši da je zahvalna što je spomenuta objava odmah izazvala reakcije i oštre osude brojnih slovenskih stranaka i građana.
Objavu na Tviteru njen autor Urban Purgar kasnije je obrisao, objasnivši da se radilo o „provokaciji“ kojom je hteo da ukaže da slovenska ekstremna levica slavi slovenske čelnike iz vremena totalitarnog komunizma, slaveći ih kao heroje i koristeći njihove simbole poput crvene zvezde.
Kako prenose slovenski mediji, autor je član grupe „Rumeni jopči“, koja je na demonstracijama protiv vlade i njenih protivepidemijskih mera ometala učesnike protesta i izazivala ih, nastojeći da prekine proteste, pa ih je učesnika skupa silom odvajala specijalna policija.
Od ministarstva kulture nedavno je dobio dozvolu da registruje svoje Društvo za promociju tradicionalnih vrednosti kao udruženje od šireg društvenog interesa, pišu slovenski mediji.
U nizu izjava poslednja dva dana više političkih stranaka i pojedinaca osudili su izjavu u kojoj se veliča nacistički vođa, pokrenuto je poslaničko pitanje šta o tome misli vlada i zašto je Purgaru ministarstvo kulture odobrilo registraciju udruženja. Neki smatraju da bi trebalo da reaguje i javni tužilac.
Kako u sredu navodi mariborski list Večer, u ljubljanskom okružnom tužilaštvu potvrdili su da razmatraju spomenuti predmet, dok policija slučaj ne želi da komentariše, ali dodaje da se bavi svakim slučajem kojim se podstiče netolerancija.
IZVOR:021.RS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*