Objavljena Mapa Registra mera i podsticaja regionalnog razvoja

Agencija za privredne registre Republike Srbije danas je objavila Mapu Registra mera i podsticaja regionalnog razvoja (Mapa RegMPRR), na kojoj su prikazane informacije o ulaganjima države, privrednom razvoju i privrednim potencijalima, sa polugodišnjim podacima za 2021. godinu. 

Podaci na Mapi RegMPRR pokazuju da su realizatori podsticaja regionalnog razvoja u prvom polugodištu 2021. godine realizovali sredstva podsticaja u značajnom obimu i da je podrška države prevashodno bila namenjena privredi.

Ukupni podsticaji u prvoj polovini tekuće godine realizovani su u iznosu od 67,03 milijarde dinara, pri čemu se 62,48 milijardi dinara, ili 93,2 odsto, odnosi na bespovratna sredstva.

Najveći deo ukupno realizovanih podsticaja usmeren je privredi i to privrednim društvima i preduzetnicima 35,22 milijardi dinara, što je 52,5 odsto i poljoprivrednim gazdinstvima 6,78 milijardi dinara, što je 10,1 odsto.

Značajan iznos podsticaja dat je i institucijama iz oblasti obrazovanja i nauke, u koje je uloženo 14,60 milijardi dinara, ili 21,8 odsto ukupno realizovanih podsticaja.

Na Mapi RegMPRR su dati ključni podaci o privredi i neprofitnom sektoru, koji su objedinjeni iz različitih izvora, tako da ona pruža sveobuhvatnu sliku razvoja domaće ekonomije, ukupno i po teritorijalnom principu, za tekuću i tri prethodne godine.

Informacije prikazane na Mapi RegMPRR, na kojoj su sve opštine u Republici Srbiji označene i dostignutim stepenom razvijenosti, prema važećem propisu, predstavljaju posebno koristan izvor informacija za potencijalne investitore u Republici Srbiji.

Investitorima je u interesu da, pre ulaganja na određenoj teritoriji pribave i sagledaju kako karakteristike dostignutog privrednog razvoja, tako i potencijale za razvoj izabrane teritorije, počev od veličine teritorije, broja stanovnika, kvalifikacione strukture nezaposlenih, kao i druge elemente razvoja teritorije s jedne strane, ali i za subjekte regionalnog razvoja u procesu donošenja odluka o podsticajnim ulaganjima, usmerenim na jačanje ekonomije određene teritorije i podizanje nivoa konkurentnosti privrede na toj teritoriji, a sve u cilju smanjivanja regionalnih neravnomernosti razvoja, s druge strane.

Korisnicima su na Mapi RegMPRR dostupni svi objavljeni podaci bez naknade, a odgovarajućom pretragom ih mogu dobiti kao setove podataka za sva četiri teritorijalna nivoa (Republika Srbija, regioni, oblasti i opštine), navodi se u saopštenju.

Objavljena Mapa Registra mera i podsticaja regionalnog razvoja

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*