Dalje ekonomske i kulturne veze u cilju podrške članstvu Srbije u Frankofoniji: Ambasador Egipta u Beogradu predvodi diplomatsku frankofonu delegaciju u Nišu

Niš, 17. novembar 2021. U okviru nastojanja da se proširi saradnja Srbije i frankofonih zemalja, a nakon plodne posete Pokrajini Vojvodini i Gradu Novom Sadu Meseca, ambasador Egipta u Beogradu Amr Aljovai predvodio je diplomatsku frankofonu delegaciju u Nišu. . Delegacija Grupe frankofonih ambasadora u Beogradu kojom je predsedavao ambasador Amr Aljovaili sastala se u sedištu Gradskog veća sa gradonačelnicom grada Niša, g-đom Draganom Sotirovski, i posetila Univerzitet u Nišu koji je primio rektor prof.dr Dragan. Antić i dekan Filološkog fakulteta Natalija Jovanović i šef Katedre za francuski jezik Ivan Jovanović.

„Sastanak sa gradonačelnikom Niša postavio je okvire saradnje Niša kao regionalnog centra i frankofonih zemalja u različitim oblastima, uključujući kulturnu, ekonomsku i obrazovnu“, rekao je ambasador Egipta Amr Aljovaili, dosadašnji predsedavajući Grupe frankofonih ambasadora u Beogradu. On je pozdravio posetu gradonačelnika Šarm el Šeiku od 22. januara 2022. godine, na čelu delegacije u kojoj su izabrani predstavnici vlasti, kulture, privrede i medija, koji će prisustvovati potpisivanju Sporazuma o prijateljstvu između Grada Niša i Grada Niša. Šarm El Šeik koji je upravo odobrila Vlada Srbije. „U poseti će se održati prvi krug Dana srpske kulture, čiji će domaćin biti guverner Južnog Sinaja“, istakao je Aljovaili. On je pozvao na učešće široke privredne komore, poslovne sektore, akademske institucije i kulturne i medijske sfere. Aljovaj je gradonačelniku Niša poklonio tradicionalni egipatski šatorski ručni rad „kajameju” kao simboličan suvenir, napominjući da je ovu jedinstvenu umetnost obeležila pošta Srbije izdavanjem marke povodom obeležavanja Dana Afrike ranije ove godine.

Na sastanku sa rektorom Univerziteta u Nišu, prof. dr Draganom Antićem, bilo je reči o istraživanju potencijala za dalji razvoj akademskih veza sa frankofonskim univerzitetima, ali io perspektivnim mogućnostima saradnje sa Univerzitetom Salman u Šarm El Šeiku u Egiptu. . „Egipat je vodeća zemlja u Međunarodnoj organizaciji Frankofonije kao član osnivač i obavljao je funkciju prvog generalnog sekretara preko pokojnog dr Butrosa Butrosa Galija“, dodao je Aljovaili napominjući da je „Egipat jedina afrička i arapska zemlja da bude domaćin operativnog tela organizacije koju predstavlja Univerzitet Senghor u Aleksandriji. „Čestitamo na povećanom angažovanju Srbije na tome da organizacija postane pridruženi član i podržavamo njene napore da postane punopravni član“, rekao je Aljovajli.

Ambasador Egipta je otkrio da je predložio i organizaciju egipatskog pijaniste u usponu Mohameda Šamsa za specijalni nastup u Nišu od 14. do 19. decembra 2021. kao ranu proslavu Božića. „Ova izuzetna aktivnost se nudi kao kruna kulturnih aktivnosti Ambasade u gradu koji je takođe bio svedok posete moderne plesne trupe Opere u Kairu 2019. godine“, rekao je Aljovaili.

Ambasadori Frankofonije su po dolasku istražili prirodne lepote južnog regiona obilazeći skriveni dragulj Sićevačke klisure u saradnji sa Turističkom organizacijom Niša.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*