Filharmonija svirala klasične numere bebama u Galeriji Matice srpske

  1. oktobar 2019, Novi Sad ‒ U Galeriji Matice srpske započeta je nova sezona koncerata klasične muzike za bebe i roditelje u okviru projekta Odrastanje uz umetnost, koji realizuju Galerija Matice srpske u saradnji sa Beogradskom filharmonijom i Muzičkom omladinom Novog Sada, a zahvaljujući partnerstvu sa Telenor fondacijom.

Tom prilikom su se obratili dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, Ivan Tasovac, direktor Beogradske filharmonije, Milan Radulović, direktor Muzičke omladine Novog Sada i Milica Begenišić, menadžer Telenor fondacije i istakli značaj i vrednosti ovog projekta.

Muzičari Beogradske filharmonije su u dva koncerta od po 30 minuta izveli pažljivo odabrane klasične kompozicije, koje su po dinamici i sadržaju prilagođene najmlađim posetiocima. Više od 80 mališana su sa roditeljima i bakama i dekama uživali slušajući najlepše klasične kompozicije, asistirajući muzičarima svojim pokretima, plačom, prvim rečima i tapšanjem.

 

Projekat Odrastanje uz umetnost je nakon uspešne realizacije prošle školske godine, kada je više od hiljadu novosadskih mališana uvedeno je u čarobni svet umetnosti i klasične muzike pre nego što su napravili svoje prve korake, nastavljen i ove godine. U periodu od oktobra 2019. do juna 2020. godine prostor Galerije jednom mesečno dobija poseban izgled – ulazni hol se pretvara u parking za kolica, a velika sala postaje muzička dvorana za bebe. Roditelji sa svojim bebama mogu svakog meseca „odrastati uz muziku i umetnost“ na koncertima klasične muzike* kao i na pratećim aktivnostima – ostavljajući bojama bebin otisak na platnu ili fotografisanjem ispred panoa, stvarajući uspomenu na bebin prvi dolazak u Galeriju. Nakon posete, svaka beba dobija na poklon radosnicu Beba u Galeriji. Prvi koraci uz umetnost koja beleži i čuva dragocene uspomene prvih susreta sa kulturom i umetnošću.

Pored koncerata klasične muzike, Galerija Matice srpske je prošle godine postala prvi muzej u Srbiji koji je prilagođen potrebama roditelja sa bebama – na raspolaganju su fotelja za dojenje i hranjenje, povijalica za bebe, kao i igračke u Dečjoj sobi. Svakog utorka ulaz u Galeriju Matice srpske je za roditelje sa bebama slobodan, a najmlađima je omogućeno puženje, igranje, plakanje, smejanje i uživanje u umetnosti.

Neka vaše bebe zajedno sa nama otkriju svet slike i zvuka!

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*