Abazović: Država će uspeti da se izbori sa organizovanim kriminalom

Potpredsednik crnogorske Vlade Dritan Abazović smatra da će Crna Gora uspeti da se izbori sa organizovanim kriminalom koga „nema bez političke podrške“.
Dritan Abazović - Foto: dnevni avaz

Dritan AbazovićFoto: dnevni avaz

– Ako je kriminal organizovan, onda ima pipke u sistemu – rekao je Abazović novinarima u Podgorici.

Na pitanje da li se oseća ugroženo, Abazović je rekao da je i dalje vrlo relaksiran i da je „spreman da plati bilo koju cenu“.

– Svi moramo da se založimo, a istinu ne može zataškati niko – naveo je Abazović.

On kaže da je odluka istražnog sudije da pusti na slobodu članove „kavačkog klana“ nakon hapšenja demotivisala policiju.

Abazović je poručio da više neće biti moguće da neko svojim činjenjem i nečinjenjem gura Crnu Goru u kriminal.

Rukovodilac stručnog tima Nacionalnog saveta za borbu protiv korupcije na visokom nivou Vanja Ćalović Marković smatra da je organizovani kriminal odavno srastao sa delovima sistema i da im određenu nervozu stvara to što su na neke pozicije postavljeni ljudi koji nisu na njihovom platnom spisku.

Na pitanje o informaciji da „kavački klan“ ugrožava bezbednost Abazovića, Markovićeva je istakla je da organizovane kriminalne grupe i dalje pokušavaju da sačuvaju svoje bogatstvo i svoju slobodu jer do sada nisu odgovarale.

Uprava policije Crne Gore došla je do saznanja da postoji potencijalan rizik po život i bezbednost potpredsednika Vlade Dritana Abazovića, zbog čega su preduzete dodatne mere na njegovoj zaštiti u saradnji sa drugim državnim institucijama.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopšteno je da prikupljena saznanja ukazuju na nameru pripadnika organizovanih kriminalnih grupa, prvenstveno „kavčana“ i jednog od vođa Slobodana Kašćelana, da preduzmu aktivnosti usmerene na ugrožavanje Abazovićevog života.

Sudija Višeg suda u Podgorici Miroslav Bašović odbio je 23. aprila prijedlog Specijalnog državnog tužilaštva da u pritvor pošalje navodnog organizatora četrnaestočlane kriminalne grupe Slobodana Kašćelana i petoricu navodnih članova tog klana Vladimira Vučkovića, Zorana Kažića, Miloša Radonjića, Krsta Maroša i Darka Prelevića.

Par časova kasnije veće Višeg suda preinačilo je njegovu odluku, ali su policajci uspeli da uhapse samo Kašćelana, Vučkovića i Kažića. Za Radonjićem, Marošom i Prelevićem tragaju i dalje.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*