Abazović: U Srebrenici se dogodio genocid

PODGORICA –

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da se u Srebrenici dogodio genocid i poručio da ko to ne razume „nije mu mesto na državnim funkcijama“.

„Vlada Crne Gore poštuje sve međunarodne presude. Oko ove teme nema diskusije. Ko ovo ne razume, nije mu mjesto na državnim funkcijama. Okrenimo se budućnosti, čeka nas mnogo posla“, napisao je Abazović na svom tviter profilu.

dritan, abazovic

EPA-EFE (Boris Pejović)

Crnogorska opozicija predvođena najuticajnijom DPS Mila Đukanovića zatražila je juče smenu ministra pravde ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, koji je u parlamentu rekao da je spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio zločin genocida, ako se to nedvosmisleno utvrdi s obzirom na to da je, kako je rekao, i Međunarodni sud u Hagu u međuvremenu izgubio legitimitet.

Ova izjava ministra Leposavića podigla je prašinu u crnogorskoj javnosti i regionu, posebno u BiH.

On je juče saopštio da neće podneti ostavku, rekavši da je da nije negirao zločin genocida u Srebrenici, već da nije pozvan da osuđuje nešto u čemu nije učestvovao.

Onima koji traže njegovu ostavku poručio je da to ne rade zbog crnogorskih Bošnjaka i muslimana, već zbog „crnogorskog kriminala“. Oglasila se Vlada Crne Gore soapštenjem da poštuje odluke svih međunarodnih institucija kada su u pitanju ratni zločini.

Reagovale su i ambasade SAD i ambasadori Velike Britanije u Podgorici i Sarajevu, kao i ambasador Nemačke.

Ambasada SAD je izrazila zabrinutost zbog komentara na dešavanja u Srebrenici 1995. i zatražila jasnu i nedvosmislenu osudu srebreničkog genocida od izvršne vlasti.

Ambasadori Velike Britanije u Podgorici i Sarajevu, Karen Medoks i Met Fild su u zajedničkoj izjavi saopštili da je „genocid neupitan i da su činjenice dokazane pred dva međunarodna suda“.

Oglasio se i nemački ambasador Robert Veber koji je poručio:“Morate sebi priznati istinu, priznati krivicu – ne poricati je“.

Leposavić, pak, u svom saopštenju objašnjava da se u vezi sa Srebrenicom još vode sudski postupci, a mogli bi biti pokrenuti i novi, kao i da je u nekim od njih „kao dokaz korišćena i epska poezija pisca iz 19. veka“, te da zato ne može da daje „bezuslovna priznanja o događajima iz ovih postupaka“.

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*