Abazović za smenu Leposavića; kriza vlade u Crnoj Gori

PODGORICA –

Potpredsedik crnogorske vlade Dritan Abazović izjavio je da će u parlamentu glasati za opoziv ministra pravde Vladimira Leposavića, ako on do tada nepodnese ostavku.

Abazović je posle sastanaka predstavnika parlamentarnih stranaka o tužilačkim zakonima rekao da nema informaciju da li će Leposavić podneti ostavu u petak.

dritan, abazovic, 1

EPA-EFE (Boris Pejović)

Tvrdi da bi on podneo ostavku da je premijer to od njega tražio.

Odgovarajući na pitanja, Abazović je rekao da opoziv ministra Leposavića, nije predlog Demokratske partije socijalista, nego premijera Zdravka Krivokapića, preneli su crnogorski mediji.

Peticiju za smenu Leposavića pokrenule su opozicione stranke i neke organizacije, na čelu DPS Mila Đukanovića.

Zahtev predsednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića zasmenu mnistra pravde Vladimira Leposavićazbog izjave o Srebrenici, za koji vladajuća većina neće glasati, uveo je Crnu Goru u najveću krizu vlasti od prošlogodišnjih avgustovskih izbora, ocena je političara i stručnjaka.

Advokat i bivši ministar pravde Dragan Šoć ocenio je da ne postoji rasplet u vezi sa smenom ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Leposavića, ako do nje uopšte i dođe, koji bi bio povoljan za premijera Krivokapića i njegovu vladu.

Šoć je za Dan rekao da je očigledno da premijer za smenu ministra Leposavića nema podršku one grupacije koja podržava vladu.

„A s druge strane, ako povuče taj predlog to bi podrilo njegov legitimitet kao premijera. Bilo koja varijanta nije dobra i ovo nije nimalo prijatna politička situacija za vladu“, kazao je Šoć.

Pojašnjava da predsednik parlamenta Aleksa Bečić odlučuje kada će tačka za razrešenje biti na dnevnom redu.

Kako je istakao, ukoliko ministar Leposavić bude smenjen, a parlament ne podrži izbor novog kandidata, u tom slučaju upražnjeno mesto pokrivao bi neko od ministara ili premijer.

Krivokapić je dostavio juče Skupštini predlog za razrešenje Leposavića, a u obrazloženju navodi da je da je ministrovo javno delovanje od izbora na funkciju 4. decembra odstupalo od zvaničnih stavova vlade i Sporazuma lidera tri pobedničke koalicije iz septembra prošle godine.

Albanska alternativa: Pridružićemo se budžetu Albaniije i Kosova

Albanska alternativa, čiji je lider predsednik najmlađe podgoričke opštine Tuzi, Nik Đeljošaj, saopštila je da će, kako su naveli, “ozbiljno razmisliti i nastojati da ta opština postane deo budžeta Albanije i Kosova“.

Alternativa se u saopštenju Dritanu Abazoviću obraća kao da je premijer, a na potpredsednik crnogorske vlade i poručuju mu da treba da se, kako kažu, stidi svojih (ne)dela.

Smatraju da ova vlada ne ispunjava obaveze koje su predviđene zakonom prema opštini Tuzi, kao što je to slučaj sa ostalim opštinama u Crnoj Gori.

“Samo opština Tuzi u državni budžet svake godine plaća porez preko pola miliona evra. Ovi i mnogi drugi argumenti dokazuju da ste Abazoviću deo antialbanske vlade, i da imate za cilj ekonomsku degradaciju autohtonih albanskih naselja. Mi kao autohtona albanska zajednica, ne preostaje nam ništa drugo, nego ozbiljno moramo razmisliti i nastojati da postanemo deo budžeta Albanije i Kosova”, rekli su iz Albanske alternative, preneli su podgorički mediji.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*