Abu Dhabi, saudijski krunski prinčevi pomogli su ženi vladara Dubaija da pobegne iz emirata: Izveštaj

Princeza Haia bint Al Hussein

Saudijski princ kaže da je prestolonaslednik Abu Dhabija Sheikh Mohammed bin Zaied Al Nahian, kroz blisku saradnju sa jordanskim kraljem Abdullahom II i saudijskim prestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom, omogućio bijeg supruge vladara Dubaja iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Neimenovani diplomatski izvor izjavio je u četvrtak u libanonskoj novini al-Akhbar na arapskom jeziku da je saudijski princ, čiji identitet nije bio odmah dostupan, bio potpuno svjestan odluke princeze Haje Bint Al Huseina da pobjegne iz kraljevstva Perzijskog zaliva sa sinom Zaiedom, 7, i 11-godišnja kćerka Al Jalila, napustila je 15-godišnji brak i konačno tražila politički azil u Njemačkoj.

Izvor je dodao da je Abu Dabi jači koordinator pobjega s jordanskim monarhom. Snage specijalne operacije, pod nadzorom bin Salama, tada su preuzele zadatak.

Izvor je dalje naglasio da je kralj Abdullah II u posljednje vrijeme posjetio Abu Dabi, gdje je održao višesatni sastanak s Al Nahijanom.

Međutim, jordanski vladar nije putovao u susjedni emirat Dubai da bi posjetio muža svoje polusestre, šeika Mohameda bin Rašida Al Maktuma.

Taj potez očigledno je podigao obrve među političkim političarima u regionu i ukazao na pukotine u vezama između Jordana i Dubaija.

Izvor je takođe tvrdio da je Al Nahijan pomogao ćerki vladara u Dubaiju princezi Latifi bint Mohammedu Maktoumu (33) da pobegne prošle godine pre nego što je uhvaćen na brodu pored indijske obale.

Grupe za ljudska prava tvrde da je ona držana u zatočeništvu u Dubaiju.

izvor PRESS.TV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*