Ada Solomon dobitnica nagrade „Andergraund spirit“

BEOGRAD –

Nagrada Evropskog festivala filma na Paliću „Andergraund spirit“ (Underground spirit) za izuzetan rad na polju nezavisnog filma dodeljena je ove godine rumunskoj producentkinji Adi Solomon, saopštio je danas festival.

Solomon je producirala filmove koji su nagrađivani na prestižnim festivalima, poput „Baksuzni kres ili luda pornografija“ Radu Žudea koji je 2021. nagrađen Zlatnim medvedom u Berlinu, „Aferim“ istog autora koji je nagrađen Srebrnim medvedom i „Pozicija deteta“ Kalina Petera Nacera koji je 2013. nagrađen Zlatnim medvedom.

ada, solomon

Izvor: EPA/BRITTA PEDERSEN / POOL

„Osvajanje dva Zlatna medveda je dovoljno retko. Učiniti to preko dva različita reditelja zaista je istorijsko dostignuće. Solomon, odgovorna za brojne filmove prikazane na FEF tokom godina, zaista je sila prirode na sceni producenata. Oduševljeni smo što smo prepoznali njena dosadašnja postignuća, u iščekivanju decenija filmskih poslastica koji tek predstoje“, naveo je u obrazloženju selektor programa „Mladi duh Evrope“ Nil Jang.

Dobitnici nagrade posvećen je i Omaž program, u okviru kojeg će biti prikazana ostvarenja „Aferim“, „Toni Erdman“ i „Pozicija deteta“.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*