Adaptacija umesto rušenja na Pančićevom vrhu

Sporni kafić je rušenjem smanjen, a ostatak se proteklih dana najverovatnije prilagođava dobijenoj ili novoj dozvoli od opštine Brus, piše Politika.
kopaonik divlja gradnja pančićev vrh
foto:n1

Kopaonik – Tri godine traje ,,rušenje”, uz obećanja pa odlaganje izvršenja inspekcijkog rešenja, potragu za investitorkom, pogađanje nadležnih organa sa njom i nakon svega, umesto rušenja ,,do poslednjeg kamena”, kako je svojevremeno obećao Nebojša Stefanović, tada ministar MUP-a, sporni kafić na vrhu Koponika će izgleda ostati kao brvnara od betona.

Istina, u smislu korisne površine upola je manji od ranijih oko hiljadu kvadrata. Jer radilo se poslednje meseci na rušenju pa je do ove sezone zvanična investitorka Snežana Mitković iz Smedereva, kako smo već pisali, uklonila sprat i potkrovlje a smanjena je i osnova objekta. Ono što je ostalo, tj. deo suterena i prizemlje, obloženo je drvetom kako bi sve izgledalo da je u putanju privremeni objekat – brvnara. Ti radovi su, očigledno, obavljeni kako bi se gabariti građevine uskladili sa jedinom dozvolom za gradnju, dobijenom davno od nadležnih urbanističkih organa u Brusu.

A podsećanja radi, shodno i toj dozvoli za gradnju od opštine Brus, izdatoj prema Programu gradnje na delu Kopaonika koji pripada bruskoj opštini, odobrena je gradnja kafića od svega 150 kvadrata. Posle delimičnog rušenja, pomenuti ostatak objekta je opet veći ali, kako se potajno na planini govori, dobijena dozvola se tumači tako što nije bitno koliko je kvadrata u zemlji a koliko iznad već je važno zauzeće zamljišnog prostora, što bi se pomenutim smanjenjem možda i uklopilo. Takođe, kao i mnogim drugim graditeljima na Koponiku, zažmurilo bi se na činjenicu što je ,,privremeni” objekat ,,ušuškan” u drvene oblice uistinu od tvrdog materijala. Kad se sve to ima u vidu onda nije nemoguće da, kako se na Kopaoniku može čuti, investitorka Mitković čeka obećanu novu dozvolu iz Brusa ili će biti prihvaćena sadašnja, ako joj upisna privremenost objekta nije istekla…

Osim nezvanične potvrde da se za sve to već čulo pa će biti provereno, ništa više nismo mogli dobiti od nadležnih u opštini Brus, kao ni od republičke građevinske inspekcije. Niko, naravno, ne zna i ne može reći ni kakva je sudbina još važećeg rešenja nadležne inspekcije pri Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture o potpunom rušenju građevine na vrhu Koponika, izdate još avgusta 2018. godine. Bez odgovora smo ostali i na pitanje važi li još pomenuto obećanje o ,,rušenju kafića do poslednjeg kamena”…

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*