„Adient“ gradi fabriku u Loznici, posao za 1.500 ljudi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će izgradnjom fabrike automobilskih sedišta „Adient“ u Loznici, za koju su danas počeli radovi, biti obezbeđena budućnost za 1.500 porodica, ali da će oživeti i sam grad i celo Podrinje.

„Ovo je danas ubedljivo najvažnija vest za našu zemlju. Lepa vest. Posle decenija propadanja Podrinja mi u dva meseca postavljamo kamen temeljac za drugu fabriku“, naglasio je Vučić.

FOTO TANJUG

 

Zahvalio je Adientu što je izabrao da u Loznici gradi novu fabriku i istakao da ih je upravo država molila za to i da je ta kompanija smatrala da je upravo to najbolje mesto zbog vrednih i dobrih ljud koji znaju šta je vernost i odanost kompanija koja im je pruža posao.

Vučić je naglasio da je Adient do sada zaposlio 410 ljudi, a da ima obavezu do kraja 2020. da zaposli ukupno 1.500 ljudi, kao i da ih je molio da ubrzaju radove kako bi ti radnici bili što pre zaposleni.

Istakao je da će 1.500 porodica imati zagarantovanu budućnost i da će grad Loznica oživeti posto će imati više novca za ulaganja u razvoj infrastrukture.

„To će Loznici dati mnogo više novca i prilika u budućnosti“, istakao je Vučić.

Kazao je da je Adient izabrao našu zemlju da pravi fabriku iako u konkurenciji osam zemalja i izrazio očekivanje da ta investicija neće biti kraj njihovog ulaganja u našu zemlju.

Vučić je istakao da je pomoć države za tu investiciju velika i da se meri milionima evra, kao i da će ta fabrika pomoći da se privuku i drugi investitori i zato pozvao građane koji će tu raditi da najbolje rade svoj posao.

Istakao je da uskoro kreće i izgradnja autoputa odnosno brze saobrać

jnice Ruma – Šabac i Šabac – Loznica i da će to mnogo olakšati građanima tog dela Srbije.

Vučić je zahvalio građanima što su podržali državu i doprineli razvoju zemlje i naglasio da ništa država ne bi mogla da uradi bez njihove podrške.

Predsednik je kazao da će se ulagati više novca i u razvoj turizma u tom delu Srbije, da će se videti kako da se uredi prostor oko nekadašnje fabrike Viskoze, zatim da se bolnicu uradi bolnica i drugo.

Važno je da pokazujemo da se i uvim danima koji nisu tako laki bavimo i onim što je od životnog značaja za Srbiju i život njenih građana, dodao je Vučić.

Vučić će je zajedno sa potpredsednikom poslovne jedinice „Adienta“ za Evropu, Bliski istok i Afriku Vladimirom Teplikom i gradonačelnikom Loznice Vidojem Petrovićem položio vremensku kapsulu koja će biti ugrađena u temelje fabrike.

„Adient“ je američka kompanija koja posluje u 34 zemlje sveta i u više od 230 pogona zapošljava oko 85.000 radnika i godišnje proizvede 25 miliona sedišta.

U pogonu u Loznici će se proizvoditi presvlake za autosedišta, a planirano je da u kasnijoj fazi fabrika proširi proizvodnju i na sedišta za najpoznatije automobilske marke.

Vrednost početne investicije u pogon površine 13.000 kvadratnih metara je više od 20 miliona dolara.

“Adient“ je 27. februara formalno postao vlasnik 4,3 hektara neizgrađenog građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni Šepak, kada su ugovor o uslovima besplatnog ustupanja te parcele potpisali gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović i zastupnik kompanije Bojan Rajić.

Odluku o ustupanju zemljišta doneli su odbornici Skupštine Loznice 10. februara ove godine pošto je Vlada Srbije prethodno dala saglasnost na nacrt ugovora.

Kompanija „Adient“ je u julu prošle godine u iznajmljenom prostoru u Banji Koviljači otvorila pogon za proizvodnju navlaka za automobilska sedišta u kojem je trenutno zaposleno 409 radnika.

Teplik: Adient u Srbiji zbog strateške pozicije i potencijala

Srbija je poznata po svojoj kvalifikovanoj i prijateljski nastrojenoj radnoj snazi, brzom razvoju infrastrukture, strateškoj lokaciji i velikom potencijalu za dalji razvoj, rekao je danas potpredsednik kompanije „Adient“ za Evropu,Bliski istok i Afriku Vladimir Teplik u Loznici navodeći razloge zbog kojih je američki proizvođač automobilskih sedišta i navlaka odlučio da, u konkurenciji osam zemalja, izabere Srbiju za izgradnju novog pogona.

Kako je naveo, fabrika u Loznici biće deseti pogon za proizvodnju presvlaka i ukrasnih delova za automobile u regionu Evrope, Bliskog istoka i Afrike sa početnom investicijom od više od 20 miliona dolara.

Teplik je istakao da je Adient najveći globalni proizvođač automobilskih sedišta koji u 238 pogona u 34 zemlje sveta godišnje proizvede 25 miliona sedišta.

„Više od 85.000 naših radnika proizvodi za najpoznatije automobilske brendove širom sveta,. Bilo da je reč o sedištima, naslonima ili presvlakama za naslone, dodavanje ukrasa našim proizvodima je jedan od poslednjih koraka u proizvodnom procesu sedišta, rekao je Teplik.

Dodao je da će pogon biti izgrađen na 13.000 kvadratnih metara i da će biti opremljen najnovijom tehnologijom za proizvodnju presvlaka namenjenim, pre svega, za evropska tržišta.

„Trenutno su naši kupci Nisan i Dačia, a vremenom će njihov broj da raste“, naveo je Teplik.

Teplik je zahvalio Vladi Srbije, gradu Loznici, Razvojnoj agenciji Srbije, vladinim i lokalnim institucijama na saradnji i podršci „Adientu“ da započne projekat u Srbiji.

Petrović: Dolazak „Adienta“u Loznicu impuls boljem životu

Izgradnja fabrike „Adient“ u Loznici daće najbolji impuls boljem, izvesnijem i sadržajnijem životu građana Loznice i Podrinja, izjavio je danas gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović na ceremoniji kojom je obeležen početak izgradnje američkog pogona za proizvodnju navlaka za automobilska sedišta.

„Dolazak ‘Adienta’ u Loznicu jedna u nizu potvrda svega što je u proteklom periodu urađeno na popravljanju poslovnog okruženja u Srbiji zahvaljujući neumornom radu, ispravnoj politici i beskompromisnoj borbi predsednika Srbije i Vlade Srbije“, naveo je Petrović.

Kako je rekao, u prilog poboljšanju poslovnog okruženja u Srbiji govore stotine kilometara novoizgrađenog autoputa, rekonstrukciju pruga, značajna ulaganja u energetici i infrastrukturi i ulaganja u svim lokalnim samoupravama u cilju ravnomernog razvoja.

Petrović je zahvalio predstavnicima kompanije „Adient“ što su Loznicu prepoznali kao dobro mesto za ulaganje, kao i podršci predsedniku Srbije i Vladi Srbije na pomoći i podršci razvoju Podrinja.

„Nikada u istoriji u ovog grada nije se desilo da za dva meseca počne izgradnja dve fabrike“, istakao je Petrović.

Izvor: Tanjug

 

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*