Aleksandar Marković šef-dirigent VSO

Maestro Aleksandar Marković zvanično je promovisan u prvog šefa-dirigenta Vojvođanskog simfonijskog orkestra.
d
Foto: Srđan Doroški

Ovaj vanserijski umetnik, koji je stekao izuzetnu reputaciju sarađujući sa eminentnim evropskim ansamblima i operskim kućama, od Beča i Lidsa do Liverpula, Praga i Bona, prvi put je vodio VSO na koncertu održanom 24. novembra 2018. povodom obeležavanja veka od prisajedinjenja Vojvodine Srbiji. Već u aprilu sledeće godine na otvaranju Novosadskih muzičkih svečanosti sa simfoničarima je premijerno izveo i Malerovu Sedmu simfoniju, da bi lane zatvorio festival programom posvećenim Betovenu.

– Zahvaljujući Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, informisanje i odnose s verskim zajednicama, uspeli smo da povećamo broj koncerata u sezoni. Dok je bilo 6-7 nastupa godišnje, osmišljavanje programa mogao je da na sebe preuzme direktor VSO, ali sada kada ih je 12 i više, iskazala se potreba da Vojvođanski simfonijski orkestar dobije šefa-dirigenta. I prepoznali smo da bi upravo umetnik kalbira Aleksandra Markovića mogao da doprinese daljem razvoju ansambla – pojasnio je  na konferenciji za novinare direktor VSO Roman Bugar.

Marković (1975), rođeni Beograđanin, studije dirigovanja završio je u Beču, da bi pre navršene tridesete godine bio postavljen za šefa-dirigenta Tirolskog državnog teatra u Insbruku. Kasnije će kao muzički direktor preuzeti Filharmoniju iz Brna, pa Operu „North” u Lidsu, za sve to vreme sarađujući sa ansamblima poput Orkestra „Mocarteum” iz Salcburga, Bečkog kamernog orkestra, Državnog orkestra Braunšvajga, Filharmonije „Janaček” iz Ostrave, Litvanskog nacionalnog simfonijskog orkestra, „Kremerate Baltike”, Slovenačke, Beogradske i Slovačke filharmonije, Belgijskog nacionalnog orkestra…

– Iz projekta u projekat Vojvođanski simfonijski orkestar i ja smo stvorili lep odnos uzajamnog poverenja i poštovanja, što je osnova za bilo kakvu vrstu dugotrajnije saradnje. A na ideju da postanem šef-dirigent VSO gledao sam kao na mogućnost da u svoj rodnoj zemlji, u kojoj nisam mnogo radio, jednom ipak mladom orkestru, ali veoma motivisanom, koji je željan dobrog, kvalitetnog rada i velikih programa i izazova, ponudim svoje znanje i iskustvo koje sam stekao radeći širom sveta. I uprkos kovidu, koji onemogućava dugoročnije planiranje, ipak smo napravili kostur programa sezone koji donosi orkestru nova dela, veliki repertoar, dobre soliste i dirigente – rekao je maestro Aleksandar Marković.

Inače, u ovoj godini Vojvođanski simfonijski orkestar obeležava 10 godina postojanja, odnosno institucionalnog utemeljenja. Naime, izrastavši iz Vojvođanskih simfoničara, ansambla koje je 2001. osnovao Berislav Skenderović, orkestar u februaru 2011. dobija status pokrajinske institucije. U proteklih 10 godina VSO je priredio ukupno 95 koncerata i ostvario saradnju sa vrhunskim dirigentima, od Timotija Rendolfa i Marka Parizota, do Srbe Dinića i Bartolomeusa Henrija van der Veldea, kao i svetski poznatim solistima: Lorencom Gatom, Romanom Simovićem, Narekom Haknazarijanom, Itamarom Zormanom…


Ivo Pogorelić 10. oktobra u SNP-u!

Ivo Pogorelić, jedno od najznačajnijih i najkontroverznijih imena u istoriji svetskog pijanizma, nastupiće u Novom Sadu posle punih 40 godina, najavio je Roman Bugar. Koncert je planiran za 10. oktobar u Srpskom narodnom pozorištu i biće realizovan u sklopu obeležavanja jubileja Vojvođanskog simfonijskog orkestra, ali kao svojevrstan prolog Novosadskih muzičkih svečanosti, koje će biti održane od 21. do 28. oktobra. Pogorelić će sa simfoničarima izvesti Koncert za klavir i orkestar broj 2, u f-molu, opus 21 Frederika Šopena. Vojvođanskim simfonijskim orkestrom će dirigovati maestro Srba Dinić, a na programu će još biti uvertira za operu „Čarobni strelac” Karl-Marije Vebera i Mendelsonova Italijanska simfonija. Ulaznice za ovaj, po svemu ekskluzivan koncert, biće puštene u prodaju u toku sledeće nedelje i moći će da se kupe na blagajni Srpskog narodnog pozorišta.


I, naravno, sa Aleksandrom Markovićem i proslavljenim violinistom Stefanom Milenkovićem, koji će prvi put udružiti umetničke potencijale na koncertu 11. septembra, kojim VSO započinje svečarsku sezonu. U pitanju je sad već tradicionalni nastup na otvorenom, „Korzo”, koji će na Bulevaru Mihajla Pupina biti realizovan u saradnji sa Fondacijom „Novi Sad – EPK 2022” u okviru „Kaleidoskopa kulture”. Program osmišljen za tu priliku obuhvatio je niz virtuoznih dela, pri čemu neka od njih, poput Ligetijevog Rumunskog koncerta ili Kodaljevih Plesova iz Galante nisu kod nas često izvođena. A biće tu i Ravelov Bolero, i Sarasateova Fantazija Karmen, i Koncertna poloneza u D-duru Henrika Vijenjavskog…

– Drago mi je da ćemo, eto, prvi put maestro Aleksandar Marković i ja nastupiti zajedno baš u Novom Sadu, našoj novoj „centrali”, i baš na „Korzu”, najvećem koncertu u okviru „Kaleidoskopa kulture”. I zahvalio se Fondaciji „Novi Sad EPK” što su bili svojevrstan katalizator i sve su nas okupili – rekao je Stefan Milenković. – Koncert na otvorenom uvek je spektakl, ali istovremeno i poseban izazov za nas izvođače, jer potrebna velika energija da se popuni taj ogroman prostor. Tako smo birali i dela, da budu neobična, a opet atraktivna. I jedva čekam, jer ovo je za nas i više od jednog nastupa. Jer, prvi nam je veliki koncert od kako smo praktično postali Novosađani.

I nakon projekta „Korzo” publika od Vojvođanskog simfonijskog orkestra može da očekuje vrhunske koncerte. Tako će, kako je najavio Roman Bugar, VSO svečano otvoriti 21. oktobra Novosadske muzičke svečanosti; solista će biti violinista Roman Simović, a orkestrom će dirigovati upravo maestro Marković. U novembru će sve biti u znaku Verdijevog „Rekvijema”, čime će biti obeleženo 120 godina od smrti velikog kompozitora, dok su za decembar planirana dva koncerta: najpre je za 17. decembar zakazan spektakl sa Amirom Medunjanin, dok publiku 28. decembra očekuje tradicionalni Novogodišnji koncert. Dirigovaće Berislav Skenderović, a gosti će biti čuveni Terem kvaritet.

 

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*