Amazonija plamti, Bolsonaro se priprema da pošalje vojsku u borbu sa požarima

RIO DE ŽANEIRO –

Usled povećanog pritiska međunarodne zajednice da obuzda rekordni broj požara u Amazoniji, brazilski predsednik Žair Bolsonaro izjavio je danas da bi mogao da pošalje vojsku da se izbori sa vatrenom stihijom.

                                           Foto: Twitter

„To je plan“, rekao je Bolsonaro. On nije precizirao kada će se oružane snage uključiti, ali je nagovestio da bi to moglo biti uskoro.

Bolsonaro je prethodno opisao zaštitu kišnih šuma kao prepreku ekonomskom razvoju, boreći se sa kritičarima koji su tvrdili da Amazon proizvodi ogromne količine kiseonika i smatra se ključnim u naporima za suzbijanje globalnog zagrevanja, prenosi AP.

Mali broj demonstranata okupio se ispred brazilskih ambasada u Parizu, Londonu i Ženevi kako bi pozvao Brazil da učini više u borbi protiv požara.

Susedna Bolivija i Paragvaj takođe su se borile da spreče požare koji su progutali šume i polja i, u mnogim slučajevima, otrgli se kontroli pod jakim vetrom nakon što su stanovnici raskrčili zemljište za poljoprivredu. Oko 7.500 kvadratnih kilometara zemlje je pogođeno požarima u Boliviji, izjavio je ministar odbrane Havijer Zavaleta.

IZVOR:RTV

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*