Ambasada Egipta u Beogradu organizuje niz događaja širom Srbije o poreklu umetnosti faraonske keramike „Faience“ umetnika Mohameda Seoudi-a

Ambasada Egipta u Beogradu organizovala je niz događaja širom Srbije o poreklu umetnosti faraonske keramike koju je predstavio umetnik Mohamed Seoudi, specijalista za keramiku, na marginama svog učešća delegata iz egipatskog Ministarstva kulture na 23. simpozijum međunarodne keramičke kolonije u selu Zlakusa, prezentujući malu keramiku kao skulpturalne posude i besplatnu keramiku koristeći istu staru tehniku srpskog sela.

Ambasador Egipta u Beogradu Amr Aljovaili rekao je da ambasada želi da organizuje predavanja i radionice u Muzeju afričkih umetnosti u glavnom gradu Beograda, Kulturnom centru grada i Muzeju Paraćina u centralnoj Srbiji, predstaviti plavi faraonski porcelan, vrste keramike koje se nalaze u muzejima drevnog Egipta. Umetnik Mohamed Seoudi je detaljno objasnio svoje tehnike i njegov odnos sa starim industrijama bakra i stakla koji pokazuju tehnike „egipatske faience“, počevši od pripreme sirovina iz različitih načina sušenja.

„U organizaciji ove serije događaja Ambasada je želela uključiti i gradove izvan glavnog grada kako bi proširila geografski prostor koji se pokazao popularnim među srpskom javnošću, posebno studentima i stručnjacima u keramičkoj umetnosti“, rekao je ambasador Egipta u Srbiji Amr Aljovaili.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*