Ambrozija: Koliko je efikasna borba protiv najvećeg alergena u Srbiji

Getty Images

Jedan od najvećih alergena

U kalendaru Agencije za zaštitu životne sredine 22. avgust ostaće zabeležen kao dan kada je u vazduhu u Beogradu bila najveća koncentracija polena ambrozije od kada postoje merenja.

„U jednom metru kubnom vazduha bilo je hiljadu polenovih zrna. To je rekord od kada merimo količinu polena“, kaže za BBC na srpskom Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Na mernim mestima te agencije širom Srbije meri se količina polenovih zrna u vazduhu, a avgust i septembar „rezervisani“ su za ambroziju.

Količine polena te biljke u mnogim mestima ovih dana dostižu i nekoliko stotina zrna po kubnom metru vazduha.

Ako ste alergični na polen, nisu vam potrebne brojke o njegovoj količini u vazduhu ovih dana – vaša pluća, grlo i nos dovoljni su pokazatelji.

Ako je verovati najavama gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića, grad je rešio da stane na put ovoj biljci, a trebalo bi da za to bude napravljena dvadesetogodišnja strategija.

Srbija od 2006. ima uredbu za borbu protiv ovog korova koji je jedan od najvećih alergena, ali uprkos tome, vrlo je raširen i stvara velike količine polena.


Alergen broj jedan

Skale za merenje alergenog polena su u mnogim mestima u Srbiji u crvenoj zoni, što znači da je koncentracija polena u vazduhu nekoliko stotina po kubnom metru.

Na ambroziju je alergično oko deset odsto populacije, a uzročnik je polovine svih polenskih alergija.

IZVOR DANAS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*