Anti-kovid mere ostaju na snazi u Italiji, u Veneciji vakcinacija na čamcima, spora vakcinacija skupo košta Austriju

LONDON, ATINA, RIM –

Kada ponovo budu otvoreni, pabovi i restorani neće tražiti od svojih gostiju da pruže na uvid potvrdu o vakcinaciji, potrvrdio je danas britanski ministar za vakcinaciju Nadim Zahavi.

Nakon pabova i restorana, iduće nedelje biće dozvoljen rad prodavnicama i baštama ugostiteljskih objekata, dok se otvaranje hotela očekuje u maju.

london,, puste, ulice,, korona

EPA (WILL OLIVER)

„Moramo odgovorno da se odnosimo prema ovom virusu i sledimo primere drugih zemalja kako bismo zarazu držali pod kontrolom“, rekao je Zahavi za Skaj Njuz, preneo je Rojters.

Vakcina Moderna u upotrebi od sredine aprila

Velika Britanija će sredinom aprila početi s vakcinacijom Moderna vakcinom protiv kovid-19, izjavio je danas britanski ministar za vakcine Nadim Zahavi, dodajući da je program vakcinacije na putu da ispuni vladine ciljeve.

Kovid sertifikati neće biti diskriminatorni

Bilo koja vrsta sertifikata o kovid statusu koju Ujedinjeno Kraljevstvo usvoji mora biti funkcionalna i ne sme diskriminisati ljude koji nisu vakcinisani, izjavio je danas britanski ministar za vakcinaciju Nadim Zahavi.

U odgovoru na pitanje da li će šema sertifikata biti diskriminatorna, Zahavi je rekao: „Neće biti situacije u kojoj će vlada dozvoliti da se to dogodi“.

„Svako može dobiti test. Nema diskriminacije. Ne može svako dobiti vakcinu zbog čega moramo razmotriti sve tehnologije kako bi se osiguralo da funkcionišu zajedno“, izjavio je Zahavi za Bi-Bi-Si.

„Vakcina će biti u upotrebi oko treće nedelje aprila“, izjavio je Zahavi za Bi-Bi-Si, dodajući da je uveren da će vlada ispuniti cilj da svim odraslima ponudi prvu dozu vakcine protiv kovida-19 do kraja jula, prenosi Rojters.

Naveo je da je britanski program vakcinacije protiv kovid-19 izazovan zbog ograničenja u snabdevanju, ali da bi trebalo da ispuni svoje ciljeve.

Ministar je istakao i da bi 12 miliona drugih doza trebalo da bude dato u aprilu.

U Veneciji počela vakcinacija na taksi čamcima

U Veneciji je počela vakcinacija protiv korona virusa na vodenim taksi čamcima za osobe stare 80 i više godina.

Čuveni vaporeto neobične crvene boje pristao je na mestu gde obično stoje brodovi za turiste dok su građani mirno stajali čekajući svoj red za vakcinaciju, prenosi Ansa.

Zdravstveni zvaničnik Venecije Edgardo Kontato rekao je da se to uvedeno kako bi se vakcina direktno donela starijima koji žive u izolovanim oblastima grada.

Kako se navodi, vakcinisani su, između ostalih, stariji građani sa ostrva Sant Erazmo, Murano i Izola dela Vinjole.

venecija,, kovid,, vakcinacija

EPA (Andrea Merola)

Spora vakcinacija skupo košta državu

Austrijski trust mozgova „Agenda Austrija“ kritikovao je upravljanje vakcinacijom u Austriji.

„Čak i da ima dovoljno vakcina, trajalo bi nedeljama dok bi Austrija došla u situaciju u kojoj su aktuelno SAD, Velika Britanija ili Izrael“, rekla je Hajke Lener, ekonomista „Agende Austrija“.

Francuska: Valneva najavila 3. fazu kliničkih istraživanja

Iz francuske farmaceutske kompanije Valneva danas je potvrđeno da su postignuti pozitivni rezultati u ranoj fazi ispitivanja vakcine protiv kovida-19 i obelodanjeni su planovi da se tokom aprila započne treća faza istraživanja.

Francuska kompanija koja koristi tehnologiju koja je korišćena i za licenciranu japansku vakcinu protiv encefalitisa, testirala je svoju anti-kovid vakcinu na 153 odrasle osobe koje su primile dve doze preparata raspoređene u tri injekcije date u razmacima od po tri nedelje, preneo je Rojters.

U saopštenju kompanije Valneva se navodi da je vakcina „uopšte uzevši bezbedna i da je dobro tolerisana kod svih primalaca u grupi“, da je nezavisno telo za proveru bezbednosti potvrdilo da nema bezbednosnih rizika, kao i da je kod 90 odsto primalaca razvila značajan nivo antitela.

Francuska kompanija je potpisala ugovore sa Velikom Britanijom o isporuci 190 miliona doza vakcina do 2025. godine u vrednosti od 1,4 milijarde evra i sa EU o isporuci 60 miliona doza.

Sedam do 11 nedelja bi trajalo dok bi Austrija došla na aktuelni nivo vakcinacije Izraela, ocenjuju stručnjaci.

Gubitak koji će pretrpeti država za to vreme, dostići će između pet I 14 milijardi evra.

Prema Ministarstvu zdravlja Austrije, do sada je 1,7 miliona Austrijanaca dobilo prvu dozu vakcine, što je svega 16,38 odsto građana iznad 16 godina.

Samo 488.062 ljudi, to jest 6,29 odsto, potpuno je imunizovano.

Poređenja radi Izrael je već vakcinisao više od 56 odsto stanovništva, a 52 odsto je potpuno imunizovano. Gotovo svi građani stariji od 70 godina I 80 odsto starijih od 50 godina je potpuno imunizovano.

Narednih nedelja Austrija očekuje veće isporuke vakcina, a samo u aprilu treba da stigne oko 1,3 miliona cepiva.

Povećanim isporukama vakcina porašće, ističe Ministarstvo zdravlje, dnevni broj vakcinisanih.

Trenutno se u proseku svakih 2,9 sekundi vakciniše jedna osoba protiv korona virusa u Austriji.

Anti-kovid mere ostaju na snazi u Italiji

Nakon potpunog zatvaranja cele zemlje za vreme uskršnjih poraznika, Italija se danas vraća anti-kovid merama koje klasifikuju regije prema težini epidemiološke situacije, piše agencija Ansa.

Polovina regija od ukupno 20, i jedne autonomne pokrajine, je u režimu “crvena zona”, a to znači ograničeno kretanje, zatvorene sve komercijalne aktivnosti i direktna nastava u školama samo za učenike nižih razreda osnovne škole.

milano, italija

EPA-EFE/Mourad Balti Touati
Nemačka štampa o privilegijama za vakcinisane

Nemački institut za infektivne bolesti „Robert Koh“ potvrdio je da vakcinisani od korona virusa ne prenose bolest, zbog čega nema opravdanja za dalje ograničavanje njihovih osnovnih prava.

Prema pisanju nemačkih medija, i ministar zdravlja Jens Špan zalaže se da vakcinisani dobiju „olakšice“ u svakodnevnom životu, to jest da se za njih ukinu neka ograničenja, prenosi Dojče vele.

Špan je u intervjuu za nedeljno izdanje tabloida Bild pomenuo ukidanje obaveze brzih testova ili karantina za vakcinisane.

Frankfurter algemajne cajtung podržava taj pristup, navodeći da je to „pravedno, pošteno i neizbežno“.

„Kada vakcinisanim ljudima više nisu potrebni testovi za ulazak u prodavnice ili odlazak kod frizera, potreban im je dokaz o vakcinaciji koji se ne može falsifikovati. Zato je neophodno da se takva iskaznica dizajnira tokom narednog lokdauna, koji sigurno dolazi. Jer, u narednim nedeljama treba prvo zaustaviti treći talas“, piše list.

Na snazi ostaje za celu zemlju zabrana međuregionalnog saobraćaja i policijski sat od 22.00 do 5.00 sati narednog dana.

Drugi deo regija je u takozvanom “narandžastom režimu”, a to znači srednje težak oblik opasnosti od zaraze, mere su labavije, ali i dalje ostaju na snazi velika ograničenja.

Tek na osnovu novih epidemioloških podataka krajem ove sedmice vlada će razmotriti eventualno popuštanje anti-kovid ograničenja.

Međutim, zamenik ministra za zdravstvo Pijer Paolo Sileri oprezno najavljuje da je “labavljenje anti-kovid mera i postepeno otvaranje realnije tek u maju mesecu”.

Lašet: Još jedno strogo zaključavanje pre popuštanja mera

 Predsednik Hrišćansko-demokratske unije Armin Lašet smatra da bi Nemačka trebalo da uvede oštrije mere zaključavanja na dve do tri nedelje kako bi se ograničilo širenje virusa dok se više ljudi ne vakciniše i dok ne bude moguće popuštanje mera.

Rojters prenosi da je Lašet, koji predvodi partiju nemačke kancelarke Angele Merkel, rekao da je cilj strogih mera smanjivanje učestalosti virusa na ispod 100 slučajeva na 100.000 stanovnika i uvođenje obaveznog testiranja, digitalnog traganja za kontaktima i nakon toga u nekoj meri ponovno otvaranje ekonomije.

„Moj plan podrazumeva još jedan veliki napor. Onda možemo ući u novi period gde ćemo se pažljivo otvoriti“, rekao je Lašet koji je i premijer najmnogoljudnije nemačke pokrajine Severna Rajna-Vestfalija, za televiziju ZDF, navodi agencija.

Rojtres prenosi da je nemački političar, koga je Merkel ranije već kritikovala zbog uvođenja strogih mera protiv Kovid 19, najavio i da želi da pokrene ovu temu sa kancelarkom i drugim državnim premijerima na razgovorima zakazanim za 12. april, a iz vlade su poručili da su spremni i na takav dijalog, ali uz uslov da on bude dobro pripremljen.

Uprkos višemesečnim ograničenjima, Nemačka se trenutno bori sa trećim talasom infekcija, a mnogi virusolozi smatraju da je novo strogo zaključavanje neizbežno.

Agencija navodi da zbog svoje federalne organizacije, u kojoj su za mere nadležne savezne pokrajine, Nemačka često ima zbunjujuću kombinaciju ograničenja koja se razlikuju u pojedinim delovima države.

Otpadne vode najavljuju treći talas korone

Otpadne vode u Švajcarskoj pokazuju da toj zemlji predstoji treći talas zaraze korona virusom, prenose švajcarski mediji.

Korona virus može se utvrditi u otpadnim vodama, a prema ekspertima švajcarskog instituta EWAG, može da se izvrši i procena stanja u skoro realnom vremenu.

Na osnovu novih podataka, oni su došli do zaključka da predstoji treći talas.

EWAG je počeo u junu prošle godine projekat epidemiološke analize otpanih voda.

Tim naučnika na osnovu postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Cirihu i Lozani uspeva da utvrđuje aktuelno stanje po pitanju zaraženosti stanovništva.

Naučnici su utvrdili da Švajcarskoj predstoji treći talas, jer je u proteklim nedeljama zabeležen trend rasta prisutnosti virusa.

„Izračunali smo da oko 50 uzoraka otpadnih voda odgovara više od 100.000 korona testova. Imamo time odličan pregled stanja“, rekao je Andri Brajner iz EWAG-a.

Rusija: Vakcinacija migranata još nije planirana

Ruski centar za krizne situacije je saopštio danas da nije planirana vakcinacija migranata u Rusiji i da su za sada vakcinisani samo građani te zemlje.

„Trenutno ruski građani mogu dobiti vakcine u Rusiji“, objavio je krizni centar u odgovoru na pitanje novinara o inokulaciji migranata, prenosi ruska agencija Tas s.

Rusija je 18. januara pokrenula kampanju masovnog vakcinisanja lica starijih od 18 godina.

U toj zemlji su do sada registrovane tri vakcine protiv kovida-19 –

Sputnjik V, EpiVak korona i KoviVak.

Istok Austrije produžava zaključavanje do 18.aprila

Tri pokrajine na istoku Austrije – Beč, Donja Austrija i Burgenland – odlučile su danas, pred sednicu sa austrijskom vladom, da zbog epidemiološke situacije produže meru zaključavanja do 18.aprila.

Ove tri pokrajine su od 1.aprila uvele meru potpunog zaključavanja, sa policijskim časom, kako bi smanjile broj zaraženih, a time i preopterećenje zdravstvenog sistema.

Ova odluka imaće uticaja i na škole na istoku Austrije.

Tako će onlajn nastava, koja je počela od danas, a trebalo je da traje samo do idućeg ponedeljka, biti produžena do 19.aprila.

Vlasti tri pokrajine istakli su da mere zaključavanja još nisu dale prave efekte i da za sada nema preokretanja trenda zbog čega je bila neophodna ova odluka.

Ugostiteljski objekti u Grčkoj počeće rad posle Uskrsa

 Restorani i barovi u Grčkoj ponovo će se otvoriti nakon uskršnjih praznika, početkom maja, izjavio je danas zamenik ministra za razvoj Nikos Papatanasis i dodao da će u početku usluživati goste samo na otvorenom.

korona,, atina,, grčka

EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU

„Uslužnim delatnostima biće dozvoljeno da ponovo rade na otvorenim i poluotvorenim površinama kada bude pravo vreme za to. Izgleda da će se to dogoditi posle uskšnjih praznika“, rekao je on za Mega Tv, prenosi ANA.

Prema njegovim rečima, paralelno će se ponovo otvoriti turizam povezan sa ugostiteljstvom, bez obzira kada će samom sektoru ugostiteljstva biti dozvoljeno potpuno otvaranje.

Papatanasis nije iskljucio mogućnost zatvaranja maloprodajnog tržišta ponovo napominjući da je zaštita javnog zdravlja najvažnija.

Holandija: Uz test, moguć ulazak u muzeje i zoo vrtove

Holandska vlada će početi da otvara muzeje i zoološke vrtove ovog meseca, nudeći posetiocima da urade obavezan test na kovid pre ulaska, piše agencije ANP, koja je citirala ministarstvo zdravlja.

Ovo je prvo ublažavanje restriktivnih mera od poslednjeg lokdauna, preneo je Rojters.

Prema trenutnim merama, javna okupljanja sa više od dve osobe su zabranjena, restorani mogu samo da prodaju hranu za poneti, a noću je na snazi policijski čas.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*