Vatrogasci poslali tonu krompira Dečjem selu

Novi Sad – Sindikat vatrogasaca Srbije poslao je tonu krompira kao donaciju Dečjem selu u Sremskoj Kamenici, gde živi stotinak dece bez roditeljskog staranja. Predsednik ovog sindikata, novosadski vatrogasac Darko Jocić kaže da je to tek deo priče u kojoj svi dobijaju.

„Jednim gestom pomogli smo srpske poljoprivrednike, dečju ustanovu, pozvali i druge na humanost i, naravno, pomogli smo i članove našeg sindikata”, kazao je Jocić za „Politiku”.

Priča je krenula kada se pročulo da poljoprivrednici ivanjičkog kraja, poznatog klimatskog podneblja za proizvodnju krompira, ove godine imaju pune magacine. Dobro je rodilo, ali krtolu nema ko da kupi, jer se tržište snabdeva i iz uvoza, pa se tako i formiraju cene.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović najavio je nedavno u medijima da će resorno ministarstvo pomoći poljoprivrednicima da se prodaju ti viškovi domaćeg proizvoda.

Apel je stigao i do vatrogasaca. Kako navodi Jocić, sindikat je mejlom iz Ministarstva poljoprivrede, a u saradnji sa kabinetom ministra unutrašnjih poslova, s obzirom na to da su vatrogasci deo MUP-a, obavešten o problemu poljoprivrednika i pozvani su da učestvuju u pomoći.

„Hteli bismo da povežemo poljoprivrednike sa predstavnicima sindikalnih udruženja, da bi eventualno organizovali plasman krompira preko sindikalne nabavke, pod povoljnim uslovima i sa odloženim plaćanjem. Inače, u pitanju je odličan krompir, sa velikim nutritivnim vrednostima, značajno manje tretiran od standardne proizvodnje, s obzirom na to da je uzgajan u brdskim predelima”, navodi se u mejlu iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, koje je Sindikat vatrogasaca Srbije objavio na svojoj fejbuk stranici.

Sindikat se povezao sa proizvođačem iz Gornjeg Milanovca od koga su kupljeni proizvodi. Osim 1.000 kilograma za Dečje selo, dogovoreno je da članstvo dobije, u prvom krugu isporuke, po deset kilograma za vatrogasce u Novom Sadu, Rumi, Šapcu, Zemunu i Kraljevu, naveo je naš sagovornik.

Darko Jocić je u februaru izabran za novog predsednika ove sindikalne organizacije profesionalnih vatrogasaca, na nivou Srbije. Jedan je od najiskusnijih u novosadskoj brigadi za koga njegove kolege kažu da poznaje i struku i tim, dok on navodi da u fokusu neće biti samo akcije humanitarnog tipa, na koje su vatrogasci inače uvek spremni, nego pre svega nastavak borbe za radnička prava i uslove rada.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*