Australija dobija nuklearnu podmornicu kroz dogovor sa SAD i Velike Britanije

VAŠINGTON –

Australija će dobiti prvu nuklearnu podmornicu u sklopu partnerstva o bezbednosti koje su dogovorile Sjedinjene Američke Države sa Australijom i Velikom Britanijom, što će im omogućiti de dele odbrambenu tehnologiju.

Neki ovaj potez vide kao jasnu poruku „agresivnoj Kini“, preneo je „USA Today“.

argentina podmornica helikopter jpg

Izvor: EPA-EFE/ARGENTINA NAVY, ilustracija

Novo partnerstvo, koje će se zvati AUKUS, omogućiće ovim zemljama da dele veštacku inteligenciju, podmorske i ostale napredne tehnologije, kao i da prodube kooperaciju o širini odbrambenih sposobnosti u Info-pacifičkom regionu.

Jedna od prvih inicijativa će biti da se pomogne Australiji da razvije flotu nuklearnih podmornica, što bi moglo da rezultuje odustajanjem od dogovora vrednog 90 miliona dolara sa Francuskom o podmornicama.

„Ovde se radi o investiranju u naš najveći izvor snage – naše saveznike, i pomaganju da se bolje susretnu sa pretnjama današnjice, ali i sutrašnjice“, izjavio je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden, koji je objavio partnerstvo tokom virtuelne novinske konferencije sa premijerom Australije Skotom Morisonom i britanskim premijerom Borisom Džonsonom.

Neimenovani visoki članovi administracije koji su obavestili novinare o parnterstvu, kažu da je sve osmišljeno da promoviše mir i stabilnost u Info-pacifiku i da na to treba da se gleda kao direktan izazov za Kinu.

Zasad šest država – SAD, Kina, Rusija, Francuska, Indija i Velika Britanija – imaju nuklearne podmornice.

Inicijativa da se pomogne Australiji u razvijanju nuklearne podmornice će trajati više od 18 meseci i uključivaće timove ratnih mornarica iz sve tri zemlje.

Sva tri lidera su naglasila da će nove podmornice biti na nuklearni pogon, ali neće imati nuklearno oružje.

Bajden zaboravio ime australijskog premijera: Hvala, druže

Američki predsednik Džo Bajden zaboravio je ime australijskog premijera Skota Morisona, pa ga je tokom konferencije za novinare na kojoj je predstavljen istorijski bezbednosni sporazum sa Australijom i Velikom Britanijom nazvao „onim momkom odozdo“.

Nakon što je saopštio detalje trilateralnog partnerstva usmerenog na suprotstavljanje regionalnom uticaju Kine, Bajden se okrenuo ekranu na na kojem je britanski premijer bio povezan putem video linka i rekao: „Hvala, Borise“.

Kada se okrenuo ekranu na kojem je bio uključen Skot Morison, počeo je da okleva.

„Želim da se zahvalim i tom momku odozdo. Mnogo ti hvala, druže“, rekao je Bajden, prenosi Gardijan.

Nedugo zatim, Bajden je napravio još jedan lapsus.

„Počastvovan sam što su sa mnom dva najbliža saveznika Australije, Australija i Ujedinjeno Kraljevstvo, kako bismo pokrenuli novu fazu trilateralne bezbednosne saradnje“.

Američki predsednik se, ponovo zahvaljujući kolegama, na kraju ipak setio imena australijskog pemijera.

„Kao što su rekli premijer Morison i premijer Džonson, želim da vam zahvalim za ovo partnerstvo.

Međutim, navodi Gardijan, bilo je prekasno i na Tviteru se već pojavio haštag pod nazivom „taj momak odozdo“.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*