Austrija beleži sve više inficiranih povratnika sa odmora iz Hrvatske; Nemačka svrstala Španiju i Holandiju u visokorizične zemlje

MADRID –

Premijer Španije Pedro Sančez izjavio je da će država ove nedelje početi sa donacijom 7,5 miliona doza vakcina protiv kovida, pre svega, zemljama Latinske Amerike.

U intervjuu koji je dao za špansko izdanje CNN-a tokom posete Los Anđelesu na američkoj turneji, Sančez je kazao da će vakcine biti distribuirane preko vakcinacionog programa Kovaks do kraja godine, preneo je Rojters.

korona, kovid, vakcine, vakcinacija

Izvor: EPA-EFE (Massimo Percossi)
Sve više inficiranih povratnika sa odmora iz Hrvatske

Austrijske vlasti registruju sve više slučajeva infekcije korona virusom kod povratnika sa odmora u inostranstvu, a najviše zaraženih je među onima koji su letovanje proveli u Hrvatskoj i Španiji.

U kalendarskoj nedelji 27 i 28, registrovana je infekcija kod 322 povratnika sa odmora iz Španije, kao i 186 kod povratnika iz Hrvatske.

Na trećem mestu se nalaze lica koja su provela odmor u Holandiji (61).

Zatim sledi Malta (52), Grčka (43), Nemačka (21), Francuska (18).

Kada je reč o zemljama Zapadnog Balkana u Austriji je zabeležena infekcija koronom kod svega po tri povratnika iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

On je dodao da je španska vlada zamolila kubanske kolege da pokrenu reforme kako bi pomogli svom narodu.

Francuski profesor: Povratak u normalu možda tek 2023. god

Povratak normalnom životu usled pandemije kovida-19 možda neće biti moguć do 2022. ili čak 2023. godine, izjavio je danas profesor Žan-Fransoa Delfrejzi, koji je savetnik francuske vlade.

Delfrejzi je takođe rekao za TV BFM da bi Francuska početkom avgusta mogla da dostigne brojku od 50.000 dnevno novozaraženih, preneo je Rojters.

On je i u četvrtak prognozirao da bi četvrti talas kovida-19 mogao da pogodi francuske bolnice u drugoj polovini avgusta.

Udeo delta soja u Nemačkoj već 84 odsto

Širenje delta soja koronavirusa dostiglo je novu rekordnu vrednost u Nemačkoj.

Kako je saopštio Robert Koh institut (RKI), udeo delta soja kod novozaraženih dostigao je već 84 odsto. Prvobitni alfa soj trenutno je konstatovan kod 12 odsto pozitivnih na koronavirus.

Delta soj je već pre par nedelja preuzeo dominaciju u Nemačkoj, a njegov udeo stalno raste. Širenje delta soja ujedno povećava i broj novozaraženih.

Obavezna vakcinacija za zdravstvene radnike u Mađarskoj

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da je vlada te zemlje odlučila da vakcinacija protiv virusa kovid-19 bude obavezna za zdravstvene radnike.

Kako se navodi, na ovaj potez se vlada odlučila kako bi obuzdala pandemiju, prenosi Rojters.

„Već postoje određene vakcine koje su obavezne za ljude koji rade u zdravstvenom sektoru, sada smo ovo proširili i na korona virus“, rekao je Orban.

Grčka zaustavila 4.500 turista sa trajekta

Više od 4.500 domaćih i stranih turista zaustavljeno je na ukrcavanju na trajekte za grčka ostrva u poslednjih nedelju dana, jer nisu imali potrebna Kovid dokumenta, rekao je danas ministar za brodarstvo i ostrvsku politiku Janis Plakiotakis. Kako se navodi, posle povećanog broja slučajeva korona virusa, grčka obalska straža je 13. jula preuzela proveravanje ispravne dokumentacije turista, zato što lučke vlasti to nisu uspele da urade kako treba, prenosi Katimerini.

„Kontrole službenika obalske straže su stroge i izvršavaju se brzo i efikasno“, rekao je Plakiotakis novinarima tokom posete luci Pirej. Ministar Plakiotakis je dodao da je nažalost više od 4.500 ljudi zaustavljeno na ukrcavanju na trajekte tokom prošle nedelje.

Rezultati testiranja vakcine Sputnjik Ve gotovi u oktobru

Finalni rezultati testiranja ruske vakcine Sputnjik Ve biće gotovi do oktobra, dok će rezultati ostalih ruskih vakcina biti gotovi do kraja 2021. i početkom 2022. godine, rekao je danas ministar zdravlja Mihail Muraško.

„Danas se posmatranje završava, dok će finalni rezultati za vakcinu Sputnjik Ve biti gotovi do oktobra. Što se tiče ostalih vakcina finalni rezultati su planirani za kraj 2021. i početak 2022. godine,“ rekao je Muraško u okviru kampanje za podizanje svesti o vakcinama, prenosi agencija Tass.

Ministar zdravlja je naglasio da su obim pregleda i zapažanja ogromna, te da je on zahvalan celom medicinskom osoblju zbog običaja da ih obaveštavaju o toku faza nakon vakcinacije.

„Takođe sam veoma zahvalan svima koji vode dnevnike o fazama nakon vakcinacije. Praktično više od 30 odsto vakcinisanih čuvaju dnevnike o tome,“ naveo je Muraško.

Do danas je Rusija sertifikovala četiri vakcine protiv korona virusa – Sputnjik Ve, Sputnjik Lajt, EpiVakKorona i KoviVak.

Nemačka svrstala Španiju i Holandiju u visokorizične zemlje

Nemačka vlada svrstala je Španiju i Holandiju kao zemlje sa veoma visokom incidencijom korona virusa, što znači da nevakcinisani putnici koji se vraćaju iz ovih zemalja moraju da idu u karantin bar pet dana.

Taj potez usledio je nakon što su brojne nemačke porodice tokom školskog raspusta otputovale na odmor u Španiju, ali i na Severno more u Holandiji, a mera će početi da važi od narednog utorka, piše Rojters.

U Nemačkoj je protiv korona virusa vakcinisano skoro polovina stanovništva, međutim, svega dva odsto mladih ispod 18 godina, a koji su rizična kategorija je vakcinisano.

U Španiji je incidencija 624 na 100.000 stanovnika, a u Holandiji 670 na 100.000, za razliku od Nemačke u kojoj je incidencija 17.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*