Austrijska vojska uvela obavezu vakcinacije

Obaveza vakcinacije protiv korona-virusa za sve vojnike koji učestvuju u međunarodnim mirovnim misijama. (EPA-EFE/Zoltan Mathe)

Austrijska vojska uvela je obavezu vakcinacije protiv korona-virusa za sve vojnike koji učestvuju u međunarodnim mirovnim misijama.

Vojska je saopštila da je obaveza vakcinacije uvedena tokom ovog meseca i da važi za sve vojnike koji idu u mirovnu misiju u inostranstvo.

Pukovnik Mihael Bauer rekao je da je za Mali uvedena i obaveza vakcinacije protiv žutice.

„U pitanju je bezbednost trupa”, objasnio je on.

Austrijski vojnici u inostranstvu smešteni su grupno na malom prostoru i mogu se lako zaraziti.

Trenutno je 858 vojnika raspoređeno u 13 misija u inostranstvu, a najveći deo je na Zapadnom Balkanu, to jest u misiji Kfor na Kosovu i Eufor Althea u Bosni i Hercegovini.

Prema pisanju bečkog dnevnika „Esterajh” vojnici koji su aktuelno u misiji moraće da se odluče ili će se vakcinisati ili će biti vraćeni u zemlju.

„Vojnici koji se nalaze u mirovnoj misiji moraju se vakcinisati rasploživom vakcinom na osnovu preporuke nacionalnog tela za vakcinaciju”, rekao je Bauer.

Vojnici koji su u Austriji, za sada, ne moraju da se vakcinišu protiv korona virusa.

Odluka vojnog vrha u Austriji „iznervirao” je očigledno pojedine vojnike u mirovnim misijama.

Tako se bečkom dnevniku „Kronen cajtung” javio jedan vojnik koji je u mirovnoj misiji u BiH koji tvrdi da odbijanje vakcinacije povlači sa sobom raskidanje ugovora i vraćanje u domovinu.

On ističe da je to „bezobrazluk”, jer je odluka doneta nakon njegovog odlaska u misiju.

„Ko odbije potrebnu vakcinu ne može da ispuni vojno-medicinske uslove za mirovnu misiju”, objasnio je Bauer, prenosi Tanjug.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*