Automobil koji je 47 godina parkiran na istom mestu postaje gradski spomenik

IZVOR: Indipendent, RTS

 

Za mnoge stanovnike italijanskog grada Koneljana automobil „lančija fulvija“ koji već 47 godina stoji parkiran u Via Zamboni je kao spomenik.

Automobil koji je 47 godina parkiran na istom mestu postaje gradski spomenik

Foto: Pixabay (ilustracija)

Automobil sa ispumpanim gumama, karoserije istrošene vremenom, za skoro pola veka niko nikada nije pokušao da pomeri

Automobil plave boje pripada 94-godišnjem Anđelu Fregolentu, bivšem lokalnom prodavcu novina koji je sa svojom deset godina mlađom suprugom Berilom 40 godina vodio kiosk ispred svoje kuće.
„Kada smo krenuli s poslom bilo je normalno da ‘lančija’ bude parkirana isped jer sam novine istovarao iz gepeka i unosio u kuću“, ispričao je Anđelo za Il gazetino.

Ali kada je par otišao u penziju, auto je ostao na istom mestu. Postao je lokalni simbol, gotovo deo grada. Turisti i stanovnici su pravili selfije pored automobila i on je postao jedan od obeležja Koneljana, jer su njegove fotografije prepravile društvene mreže.
Međutim, po novom zakonu o putevima mesto na kome se auto nalazi više nije dozvoljeno za parkiranje. Posle burnih debata po medijima, konačno su gradski zvaničnici doneli odluku da ga premeste.
Automobil je najpre uklonjen 20. oktobra i prebačen na sajam automobila u Padovi, gde je bio izložen zajedno sa desetinama drugih bezvremenih klasičnih automobila.
Vozilo je potom upućeno u radionicu kako bi se popravila i sanirala oštećenja. Kada bude potpuno restaurirana „lančija fulvija“ će biti postavljena ispred škole nedaleko od kuće Anđela i Bertile, što znači da će moći da se sa svog prozora dive automobilu dok ga turisti obilaze i slikaju.
Inače „lančija fulvija“ (Tipo 818) je automobil koji je fabrika Lančija proizvodila između 1963. i 1976. godine. Nazvana je po Via Fulviji, rimskom putu koji vodi od Tortone do Torina, a predstavljena je na Salonu automobila u Ženevi 1963. godine.
Dizajnirao ju je Pijero Kastanjero i postala je poznata u svetu moto sporta nakon uspešnog takmičenja na Međunarodnom reli šampionatu 1972. godine.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*