Azija-Pacifik

Čet Jul 11, 2019 10:17 AM [Ažurirano: Thu Jul 11, 2019 02:05 PM]

Američki borbeni avion F-35A priprema se za sletanje u vazdušnu bazu Chungju u Chungju, Južna Koreja, 29. marta 2019. godine. (Foto: AP)

Severna Koreja je kritikovala kupovinu američkih F-35 borbenih aviona kao „krajnje opasnu akciju“ koja bi mogla ugroziti odnose između Koreje.

Službena korejska centralna novinska agencija (KCNA) u Sjevernoj Koreji navela je neimenovanog direktora za istraživanje politika u Institutu za američke studije Ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Koreje, koji je to izjavio u četvrtak.

Zvaničnik je opisao južnokorejske vlasti kao „bezobrazne i jadne“ zbog „glasnog razgovora o pomirenju i saradnji između sjevera i juga“, dok su kupovale više oružja iz Sjedinjenih Država.

„Nema mjesta sumnji da je isporuka F-35A, koja se također naziva“ nevidljivim smrtonosnim oružjem „, usmjerena na obezbjeđivanje vojne nadmoći nad susjednim zemljama u regionu i posebno otvaranje ‘kapije’ za napad na sjever. u vreme vanrednog stanja na Korejskom poluostrvu ”, rekao je on.

Zvaničnik je također kritizirao vojnu akviziciju Južne Koreje kao „ekstremno opasnu akciju koja će pokrenuti našu reakciju“ i rekao da Pjongjang nije imao drugog izbora nego da razvije i testira specijalno naoružanje kako bi potpuno uništio smrtonosno oružje pojačano u Južnoj Koreji.

Južna Koreja je isporučila svoja prva dva mlaza F-35 u martu, a planirano je da stignu u narednim sedmicama. Seul je pristao da kupi ukupno 40 naprednih američkih aviona, poslednji koji će biti isporučen do 2021. godine.

Seul se bavi diplomatijom sa Pjongjangom od januara 2018. godine. Izrazio je nadu da će nedavni samit američkog predsjednika Donalda Trumpa i lidera Sjeverne Koreje Kim Džong-un pomoći u obnovi dijaloga između Koreje.

„Južnokorejske vlasti su se bolje razumele pre nego što bude prekasno, razbijajući besmislenu iluziju da bi došla prilika za poboljšanje među-korejskih odnosa ako idu stopama Sjedinjenih Država“, rekao je direktor u izjavi .

Dve Koreje, koje su tehnički još u ratu, jer je Korejski rat 1950-1953 završio primirjem, a ne mirovnim sporazumom, dogovorili su se na samitu u Pjongjangu u septembru prošle godine da naprave korak bliže miru pretvarajući Korejski poluostrvo u „Zemlja mira bez nuklearnog oružja i nuklearnih prijetnji.“

Na osnovu sporazuma potpisanog na samitu, Kim i Moon dogovorili su se da zaustave vojne vježbe, postepeno uklone nagazne mine i stražarske položaje u demilitarizovanoj zoni (DMZ) i uspostave opsežnu zonu zabrane letenja u blizini njihove granice.

Tokom proteklih meseci razgovori su se vodili između Vašingtona i Pjongjang-a, ali dijalog je postigao mali napredak, jer su američke sankcije protiv Pjongjang-a ostale na snazi uprkos nekoliko jednostranih mera Pjongjanga prema denuklearizaciji.

Američki predsjednik Donald Trump i Kim susreli su se tri puta.

izvor PRESS TV

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*