Babiš: EU nas indirektno tera da se okrenemo ruskoj vakcini

PRAG: Premijer Češke Adrej Babiš ocenio je da je Evropska unija (EU), ne uspevši da toj zemlji obezbedi dovoljne količine vakcina protiv korona virusa, indirektno naterala vladu u Pragu da počne pregovore s Rusijom o nabavci cepiva Sputnjik V, iako ga nije odobrila Evropska medicinska agencija (EMA).
a
Foto: Youtube Printscreen

„EU nas indirektono tera da kupimo ruske vakcine. Ne čudi me što je austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao da je spreman da kupi milion doza Sputnjika V za svoju zemlju“, naveo je Babiš, prenosi TAS S.

Podsetio je da je Češka želela da nabavi samo one vakcine koje je odobrila EMA, ali da se našla u situaciji kada se daju izjave o solidarnosti, ali kada treba da se preduzme akcija, „ništa se ne dešava“.

Babiš je ranije kritikovao EU zbog „nedostatka solidarnosti u raspodeli vakcina“, nakon što je portugalsko predsedništvo tog bloka saopštilo da je postignut dogovor da se takozvane „„vakcine solidarnosti“ daju Hrvatskoj, Slovačkoj, Bugarskoj, Letoniji i Estoniji, koje su su navele da su im najpotrebnije.

Češki predsednik Miloš Zeman se u više navrata založio za upotrebu ruske vakcine jer je njegova zemlja među najpogođenijima u EU.

 

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*