Bajden pooštrava mere o nabavci oružja

(Foto Piksabej)

VAŠINGTON – Suočavajući se sa pritiskom da brzo deluje zbog najnovijeg talasa oružanog nasilja, predsednik SAD Džozef Bajden je večeras otkrio paket mera kojim će se Amerika izboriti sa brojnim vatrenim okršajima.

„Oružano nasilje u ovoj zemlji je postala epidemija i sramota je pred međunarodnom zajednicom”, ocenio je Bajden, a preneo Si-En-En.

Potezi, za koje je Bajden rekao da nemaju ništa sa mešanjem u Drugi amandman o pravu na nošenje oružja, uključuju napore da se ograniči upotreba „nevidljivih” oružja, odnosno, neregistrovanih pištolja i pušaka koji se mogu nabaviti i preko interneta.

Potezi su ograničenog obima i ne prate korake na koje se Bajden zavetovao kada je rekao da će izvršiti pritisak na Kongres.

Ipak, Kongres je ispunio njegovo obećanje od prošlog meseca rekavši da će preduzeti korake u skladu sa „zdravim razumom”, prenosi Tanjug.

Bajden je objavio da će nominovati Dejvida Čipmana da vodi kontrolu o oružju, i on će biti zadužzen za Biro za alkohol, cigarete, vatreno oružje i eksplozive, koji nije imao trajnog direktora još od 2015. godine, navodi Si-En-En.

Bajden je naglasio da su ovo samo prvi koraci usmereni protiv oružanog nasilja, a kasnije će biti uvedena i zabrana za kupovinu određene vrste oružja, zatim, univerzalna provera svakoga ko želi vatreno oružje, a sve po zahtevu Kongresa.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*