Bajden potpisao zakon o podizanju granice zaduživanja SAD

Džozef Bajden (Foto Beta/AP)

VAŠINGTON- Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je zakon, koji je usvojio Kongres, a kojim se granica, do koje federalna vlada može da se zadužuje, privremeno podiže na 28,9 hiljada milijardi dolara do početka decembra.

Bajden je potpisao zakon u četvrtak, nakon što je američko Ministarstvo finansija procenilo da će 18. oktobra ostati bez novca za plaćanje državnih računa, prenosi Rojters.

Demokrate, koje imaju tesnu većinu u donjem domu Kongresa, odobrile su povećanje granice zaduživanja za 480 milijardi dolara, a nakon partijskih borbi , Senat je prošle nedelje odobrio kratkoročno rešenje, a Predstavnički dom ga je u utorak usvojio, prenosi Tanjug.

Međutim, članovi Kongresa će se za samo sedam nedelja suočiti sa novim rokom za podizanje limita za dug, a u to vreme ističe i privremeni budžet za finansiranje vladinih agencija, pa će Kongres morati da spreči i njihovo delimično zatvaranje.

Republikanski lider u Senatu Mič Mekonel rekao je da neće podržati novo povećanje limita u decembru.

Republikanci poručuju da je povećanje limita duga problem demokrata i tu meru povezuju sa planovima Bajdena za usvajanje dva zakonska predloga vredna više hiljada milijardi dolara.

Za vreme Trampove administracije granica zaduživanja podizana je tri puta uz podršku demokrata, uprkos tome što su se oni protivili republikanskom predlogu zakona o smanjenju poreza i pojedinim budžetskim merama bivšeg predsednika, uključujući i finansiranje izgradnje zida na granici sa Meksikom.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*