Bajden spreman da sprovede plan za infrastrukturu bez republikanaca

(Foto Beta/AP)

VAŠINGTON – Predsednik SAD Džozef Bajden bio bi spreman da sprovede plan ulaganja u infrastrukturu, vredan 2.000 milijardi dolara, bez podrške republikanaca ukoliko ne bude postignut dogovor dve stranke, izjavila je američka sekretarka za energetiku Dženifer Grenholm.

„Bajden bi više voleo da njegov plan ima republikansku podršku, ali ako to ne uspe, verovatno bi podržao verovatno bi podržao upotrebu proceduralne strategije koja bi demokratama omogućila da plan bude usvojen u Senatu”, rekla je Grenholm za televiziju Si-En-En prenosi Tanjug.

Kako prenosi Glas Amerike, u razgovoru je podsetila na Bajdenove reči da tokom mandata treba da obavi posao u korist SAD.

„Ukoliko većina Amerikanaca, demokrata i republikanaca širom zemlje, podržava potrošnju za razvoj naše zemlje, što nam ne bi dozvolili da izgubimo globalnu trku, onda će to i učiniti”, istakla je ona.

Republikanci u Kongresu protive se Bajdenovom planu da poveća poreze, ocenjujući da će to naneti štetu američkim radnicima, usporiti ekonomski rast i dovesti do toga da američke kompanije budu manje konkurentne na svetskom tržištu.

Poslovna zajednica u Americi podržala je obnovu infrastrukture, ali se takođe usprotivila povećanju poreskih stopa u strahu da bi to moglo da podrije eventualni profit.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*