Banat/Novi Kozarci Likovna kolonija

NOVI KOZARCI –

 U Galeriji „Zdravko Mandić“, zvanično je juče počeo 10. saziv likovne kolonije

foto RTV

Druženje i rad 20 umetnika u mestu na severu Banata orgnizovano je ovog vikenda,

a dela koja nastanu tokom kolonije ostaju u fundusu Galerije.

Postavku izložbe u novokozaračkoj galeriji „Zdravko Mandić“ čini 21 slika, što je deo radova nastalih na prošlogodišnjoj koloniji.

Još od 2011. godine, kada je upravo po želji velikog slikara Zdravka Mandića galerija ponela njegovo ime i čuva njegov legat, zaživela je i ideja o organizovanju likovne kolonije.

Prema rečima Brace Azarića, rukovodioca Galerije „Zdravko Mandić“, zahvaljujući umetnicima, učesnicima kolonija, fundus je rastao.

„Želja nam je da od tih slika napravimo jednu stalnu postavku, koju ćemo registrovati u kikindskom Narodnom muzeju. Na taj način, zaštitićemo taj nama značajan fundus, kao što je zaštićen i legat Zdravka Mandića“, naglašava Azarić.

Otvaranjem izložbe, zvanično je započeo i 10. saziv likovne kolonije. Dani Zdravka Mandića u Novim Kozarcima okupljaju umetnike iz Beograda, Novog Sada, regiona, ali i najbližeg okruženja.

Ponovni dolazak na likovnu koloniju u Novim Kozasrcima, Šandor Kerekeš, umetnik iz Subotice, obeležio je tako što je tri svoje slike poklonio Galeriji.

Najstariji učesnik likovne kolonije je Nandor Mičik, slikar iz Kikinde, koji je zašao u desetu deceniju žiovota. Kako sam kaže, ne propušta priliku da slika i uživa.

„Ja volim da slikam, to je za mene i dalje uživanje. Iako je slikanje za mene hobi, uživam u slikarstvu već sedam decenija“, dodaje Mičik.

Organizacijom likovne kolonije, entuzijasti istrajavaju u svojoj nameri da održe lepu tradiciju i unesu poseban, umetnički duh u svakodnevni život Novih Kozaraca.

Na taj način, svake godine podsećaju i širu javnost na galeriju „Zdravka Mandića“, na njegov legat koji novokozarčani čuvaju za posetioce koji će tek doći.

Izvor:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*