Banja Luka: Mali projekti, a velika korist

Dvadesetak banjalučkih naselja do sada je uspešno realizovalo tzv. „male projekte“ u pojedinačnoj vrednosti od 2.500 KM, u okviru šireg plana kojim se nastoji izaći u susret meštanima za sitne intervencije u prostoru.

Radi se o jedinstvenom projektu, vrednom oko 150.000 KM, kojim se nastoji u svakoj od 57 mesnih zajednica pokušati rešiti sitniji problemi. Sve predložene popravke i intervencije predložili su sami meštani, odnosno njihovi predstavnici u savetima mesnih zajednica.

Načelnica Odeljenja za opštu upravu Sanja Pavlović, ističe da su ključni izazovi za realizaciju ovih projekata otežani procesi javnih nabavki i nezainteresovanost ponuđača da konkurišu za poslove relativno male pojedinačne vrednosti.

„Iz tog razloga, do sada smo, po javnom pozivu iz 2017. godine, ovaj posao uradili u 20 od ukupno 57 mesnih zajednica. Za intervencije u još 28 mjesnih zajednica morali smo ponoviti nabavke, a trenutno je u toku potpisivanje ugovora sa budućim izvođačima radova, tako da je za očekivati da će i u ovim naseljima uskoro uslediti te, male intervencije“ – kazala je ona.

Prema njenim rečima, za izabrane projekte iz devet mjesnih zajednica dva puta je ponavljan postupak javne nabavke, ali ti postupci nisu prošli pošto se niko nije javio na tender ili je, pak, dostavljena ponuda bila znatno skuplja u odnosu na procenjenu vrednost.

Ona je podsetila da je Grad prošle godine po prvi put izdvojio sredstva za sufinansiranje projekata mesnih zajednica, i to na osnovu predloga samih mještana, odnosno njihovih saveta koji su imali mogućnost delegirati do dva projekta u pojedinačnoj vrednosti do 2.500 KM.

Od „malih projekata“ do sada su, između ostalog, realizovani u MZ Lauš 1, gde je sanirana ograda oko OŠ „Sveti Sava“, zatim izgrađena česma kod spomen kosturnice u Drakuliću, urađena staza na školskom igralištu područnog odjeljenja OŠ „Stanko Rakita“  u Debeljacima, te nabavljene lampe za uličnu rasvetu u  Rekavicama 1.

U međuvremenu, objavljen je i novi javni poziv za 2018. godinu, koji je otvoren do 10. jula.

„Očekujemo da po okončanju javnog poziva dobijemo prijedloge određenih projekata koje će delegirati mesne zajednice putem saveta, a koje ćemo u konačnici uspešno realizovati“ – rekla je Pavlovićeva.

Prema njenim rečima, i ove, kao i prošle godine, budžetom je za ove svrhe planirano 150.000 KM. Prema pozivu, mogu se predložiti najviše dva projekta koja se, uglavnom, odnose na rešavanje manjih infrastrukturnih radova, spoljašnje i unutrašnje uređenje objekata i dvorišta mesnih zajednica, kao i uređenje značajnih objekata i njihove okoline na području mesne zajednice.

Izvor: Grad Banja Luka

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*