Banja Luka: Niče novi kružni tok u Aleji Svetog Save

Izgradnja kružnog toka u Aleji Svetog Save, na raskrsnici kod Osnovnog suda, koji bi trebao da smanji gužve u „špicevima“, započela je u okviru nastojanja da se što više prometnih raskrsnica oslobodi semafora i tako ubrza tok saobraćaja.

Posao, započet nedavnim puštanjem u saobraćaj dva kružna toka na pravcu prema Istočnom tranzitu, nastavljen je početkom izgradnje nove kružne raskrsnice na raskrnici ulica Vase Pelagića, Vladike Platona i Aleje Svetog Save. Radove, koji bi trebali biti završeni za dva meseca, izvodi preduzeće „Građenje Đurić“, a vrednost investicije iznosi 217.000 KM.

Gradonačelnik Igor Radojičić izjavio je da bi kružni tok na ovoj lokaciji, ali i onaj koji će će se tek graditi – u nastavku saobraćajnice na spajanju sa Gundulićevom ulicom (kod „Adiko“ banke), umnogome olakšati i ubrzati saobraćaj u jednoj od centralnih gradskih saobraćajnica, koja ujedno služi i kao svojevrsna poveznica Istočnog i Zapadnog tranzita.

„Uvereni smo da će izgradnjom ove dve kružne raskrsnice značajno biti rasterećen saobraćaj i da će u to u krajnjoj liniji dovesti do toga da vozač sa Starčevice do centra grada dođe u roku od nekoliko minuta“ – rekao je Radojičić.

On je pozvao građane da imaju razumevanje za predstojeće radove od kojih će, naglasio je, veliki koristi na kraju imati sami vozači, koji će moći da znatno brže i bez stajanja u kolonama doći do svog odredišta.

Radojičić je naglasio da je krajnji cilj ovih projekata šira namera gradskih vlasti da se olakša i ubrza saobraćaj na saobraćajnicama koje povezuju Istočni i Zapadni tranzit, koji su od vitalne važnosti za funkcionisanje saobraćaja na području Banje Luke.

Načelnik Odeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić naglasio je da će se tokom odvijanja radova na ovoj raskrsnici nastojati da se saobraćaj što manje ometa kako ne bi došlo do stvaranja gužvi. Upravo iz tog razloga, dodao je Sandić, na ovoj lokaciji će, čim to tehnički uslovi dozvole, tokom samog izvođenja radova biti postavljen privremeni kružni tok kako bi se u međuvremenu moglo početi i sa izgradnjom kružne raskrsnice kod „Adiko“ banke.

„Istovremeno, resorno odeljenje provodi dodatne analize s ciljem da se na još nekim raskrsnicama, na kojim je to tehnički izvodljivo, postave i jeftiniji, improvizovani kružni tokovi, kao što smo nedavno postavili na spajanju Ulice Majke Jugovića i novoizgrađenog dijela Istočnog tranzita“ – rekao je Sandić.

Pored samog ubrzanja saobraćaja, izgradnja kružnog toka na lokaciji u Aleji Svetog Save trebala bi olakšati kretanje i pešacima, pošto će, uporedo sa izgradnjom kružnog toka, biti proširen i trotoar sa leve strane Ulice Vase Pelagića.

Izvor: Grad Banja Luka

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*