Barselona prva „žrtva” megalomanskog fudbala

Nerazuman trend rasta plata u evropskom fudbalu stigao do tačke u kojoj se klub sa godišnjim prihodom od 655 miliona evra nalazi na ivici egzistencije

Kako se boriti sa „dramatičnim nasleđem”: Đoan Laporta, predsednik Barselone (Foto EPA-EFE/Alejandro García)

Na „Forbsovoj” listi „najvrednijih klubova na svetu” iz prošle godine, Barselona se nalazila na prvom mestu, sa procenom na 4,76 milijardi dolara (4,07 milijardi evra), ispred Reala sa 4,75 (4,06), Bajerna 4,22 (3,61), Mančester junajteda 4,2 (3,59), Liverpula 4,1 (3,5) i Mančester sitija 4 (3,4). Ponos Katalonije se početkom ove godine probio i na čelo „Dilojtovog” izveštaja „Fudbalska liga novca”, s rekordnim prihodom od 800 miliona evra.

Međutim, danas znamo da su ove brojke bile samo varka. Barselona je postala prva velika žrtva megalomanskog fudbala, u kojem prihodi – ma koliko delovali impresivno – ne mogu da pokriju rashode. Daleko od toga da je za to kriva korona…

Proteklih dana čuli smo od novog-starog predsednika Đoana Laporte da je Barselonin dug narastao na 1,35 milijardi evra i da je to rezultat „pogubne politike” njegovog prethodnika Đosepa Marije Bartomeua. Odlazak Lionela Mesija iz kluba posle 17 godina – igrača čija je plata u prethodnoj sezoni iznosila 82 miliona evra – bio je neminovan u takvim okolnostima.

– Bartomeu je kratkoročno zapušio rupe, ali je dugoročno stavio hipoteku na klub. Time nam je ostavio dramatično nasleđe – kazao je Laporta, u čijoj prvoj eri je košarkaški klub ostvario istorijski uspeh (tripla kruna, prva titula Evrolige, sa Pešićem i Bodiorgom). – Početnom dugu od 617 miliona evra treba dodati 389 miliona evra za igrače, 90 miliona na sudske sporove, 79 miliona uzetih unapred za TV prava i 56 miliona iz projekta „Espaj Barsa”. Dakle, ukupno: 1,35 milijardi evra.

Barselona je od početka pandemije virusa (koji nije glavni razlog njenog posrnuća) na „veštačkom kiseoniku” koji dobija od Goldman Saksa – čuvene investicione banke iz Njujorka. Pozajmica od 500 miliona evra, iz maja ove godine, poslužila je tek toliko da ugasi požar. Ali, zgarište ostaje.

– Taj kredit će nam omogućiti da prodišemo i da se stabilizujemo, tako da možemo da budemo spokojni ove i naredne sezone (2021/22). Računali smo i na najgori mogući scenario, da u novoj sezoni neće biti publike. Čak i u tom slučaju imamo pokriće sa ovim sporazumom – poručili su proletos iz kluba, pojasnivši da će 100 miliona evra od pozajmice odmah biti preusmereno na ranije dospele obaveze prema igračima.

Kada se ovo ima u vidu, jasno je zašto je Barselona bila među najupornijim klubovima koji su se zalagali za osnivanje Evropske superlige (za sada nije na vidiku) i svojim članovima obećavala po 3,5 milijardi evra za poboljšanje infrastrukture i ublažavanje posledica pandemije virusa korona.

Klub je, prema nekim izvorima, u pretprošloj sezoni imao gubitak od oko 100 miliona evra zbog pandemije koja bi, zaključno sa junom ove godine, mogla da košta Barselonu ukupno 487 miliona. Neki dobri poznavaoci prilika u klubu ukazuju i na to da je Barselona napravila novu grešku kad je pozajmicu od Goldman Saksa iskoristila za obaveze prema igračima, umesto za ono za šta je taj ugovor i sklopljen, a to je projekat „Espaj Barsa”. Ovaj projekat, kojim bi se renovirao stadion „Nou kamp” i podigla dodatna infrastruktura (tu spada i košarkaška dvorana i neki drugi objekti), zahteva investiciju veću od milijardu evra.

Prethodnih dana pojavio se tračak nade da bi Barselona mogla da ublaži svoju krizu, međutim ponuda kompanije „CVC kapital partnersa” da za 2,7 milijardi evra preuzme 10 odsto akcije Lige (Fudbalskog prvenstva Španije) ne samo da je naišla na otpor Fudbalskog saveza Španije, već su protiv nje i Barselona i Real. Glavne poluge španskog fudbala procenile su da je ovakav „pokušaj ulaska u ligu nezakonit”.

Videće se ko će u narednim mesecima i godinama biti uz Barselonu. Dva visoka sponzorska ugovora iz 2016. godine još su na snazi. Ugovor sa „Rakutenom” ističe u junu sledeće godine (od ove japanske kompanije 55 miliona evra po sezoni), dok od „Najkija” (desetogodišnji ugovor do 2026) klub ima 155 miliona evra godišnje.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*