Bečić: Nijednu verziju Temeljnog ugovora sa SPC nisam video

PODGORICA –

Predsednik Demokratske Crne Gore i Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić ponovo je danas odbacio kao neutemeljene tvrdnje da je video Temeljni ugovor koji Srpska pravoslavna crkva (SPC) treba da potpiše sa Vladom Crne Gore.

„Niti jednu verziju tog ugovora video nisam i to je jedina i apsolutna istina. Jedino što sam ranije saopštio, a ponoviću i sada, sve prethodne najave u prethodnim nedeljama i mesecima i crkvenih i državnih vlasti su bile u pravcu da će, kada se usaglasi potpisivanje tog ugovora, biti u Crnoj Gori“, rekao je Bečić.

Prema njegovom mišljenju, potpisivanje Temeljnog ugovora u Crnoj Gori je „prirodan, logičan i racionalan pristup“, prenose Vijesti.

aleksa, becic, predsednik, skupstine, crne, gore, lider, demokrata, 2

Izvor: EPA-EFE (Boris Pejović)

On je u izjavi za medije, odgovarajući na pitanje o sve češćem izražavanju nepoverenju prema Vladi od strane dela parlamentarne većine, istakao da svi koji misle suprotno od političkih subjekata, koji poštuju izbornu volju građana, mogu to da formalizuju.

„Svako ko misli da ova Vlada nema legitimitet, može to lagano da testira. Tako da postoji uvek test, u demokratiji, u parlamentarnom životu. Svako onaj koji misli suprotno od mene ili od građana Crne Gore ili suprotno od političkih subjekata, koji poštuju izbornu volju građana Crne Gore, može to da uvek vrlo lako i vrlo jednostavno u ovom parlamentu testira, saglasno pozitivnim propisima“, rekao je Bečić.

Demokrate: Bečić nije video Temeljni ugovor

Demokratska Crna Gora tvrde da lider njihov stranke i predsednik parlamenta Aleksa Bečić nije upoznat sa sadržajem Temeljnog ugovora između Vlade i SPC, te da oni koji tvrde suprotno treba to i da dokažu.

U saopštenju Demokratske Crne Gore navedeno je da Bečić, kao ni bilo koji drugi funkcioner Demokrata, „nije video niti slovo tog ugovora, niti bilo koju njegovu verziju, radnu ili finalnu“, prenosi RTCG.

„Aleksa Bečić i Demokrate su u više navrata naglasili da sve ono što predsednik Vlade, potpredsednik Vlade i članovi Vlade, odnosno Vlada u celini usaglase sa Crkvom, jeste nešto što je za Demokrate i predsednika Bečića prihvatljivo“, ističu u saopštenju.

Navode i da Bečić kao predsednik Skupštine poštuje Ustav i shodno tome se ne meša u rad izvršne vlasti, u unutrašnja pitanja crkava i verskih zajednica.

Demokratska Crna Gora je pozvala Kneževića da dokaže tvrdnje da je Bečić video Temeljni ugovor, a da, ako to ne može, prekine sa „spinovima i podmetanjima“.

Knežević: Bečić i Abazović su videli Temeljni ugovor

Poslanik Demokratskog fronta Milan Knežević izjavio je danas da premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić nije jedini koji je video Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), već da su ga videli i potpredsednik Vlade Dritan Abazović i predsednik Skupštine Aleksa Bečić.

„Tvrdim da su ga videli i potpredsednik Vlade Dritan Abazović i predsednik Skupštine Aleksa Bečić jer se i sam premijer u Patrijaršiji pravdao da trpi veliki pritisak od Abazovića i Bečića da ne bude potpisan“, rekao je Knežević novinarima ispred tužilaštva, prenosi Pobjeda.

milan, knezevic

Izvor: EPA (BORIS PEJOVIĆ)

Knežević je dodao da misli da su Temeljni ugovor videli i neki ministri i naveo ministra pravde Vladimira Leposavića, koji je radio na usaglašavanju ugovora.

Knežević je pozvao Abazovića i Bečića da potvrde da li su videli Temeljni ugovor.

Na pitanje da li će inicirati razgovor između čelnika vladajuće koalicije, Knežević je odgovorio da je to očekivao od Krivokapića.

„Ovako predložen budžet teško može dobiti našu podršku, a sve što se desilo sa Temeljnim ugovorom ide u pravcu da je neophodno da dođe do razgovora u parlamentarnoj većini“, rekao je Knežević.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*