Bela boja gradskih taksija od 2024.

Grad Beograd želi da taksista postane cenjeno zanimanje, kao i da ima dobro vozilo i da građanima pruža najbolju uslugu

Zaštitni znak Njujorka je čuveni žuti taksi, simbol Londona su crna vozila, a Beograd će se, ako to u četvrtak odluče gradski odbornici, od 2024. godine izdvajati belom bojom taksija.

– Grad Beograd želi da taksista postane cenjeno zanimanje, kao i da ima dobro vozilo i naravno da građanima pruža najbolju uslugu. Zato će se i ova oblast menjati u skladu sa najboljim evropskim iskustvima. Prva promena je uniformisanje svih taksi vozila koja će, ako odluka bude usvojena u četvrtak, morati najkasnije za tri godine da budu u beloj boji. Naravno, taksisti će i dalje biti u različitim udruženjima, što će moći će da se vidi po tabli, ali će svi automobili, bez obzira na to za koje udruženje taksista vozi, biti u istoj, beloj boji – rekao je Vesić gostujući u jutarnjem programu TV Hepi.
Taksisti koji nove automobile kupuju kroz program vlade i dobijaju subvencije od 8.000 evra moraju odmah da imaju bela vozila, dok će rok od tri godine važiti za sve ostale prevoznike.
Da bi Beograd trebalo da ima jedinstvenu boju taksija, zajednički je stav grada i predstavnika prevoznika, kaže Aleksandar Bjelić, predsednik Udruženja taksista Srbije.

Taksisti upozoravaju da će, ako u narednih mesec dana ne bude sproveden sporazum da se sa ulice sklone svi prevoznici koji ne rade u skladu sa zakonom, morati da izraze svoj revolt

– I za korisnike je vizuelno važno da imamo unificirani vozni park, da oni čim vide kola znaju da je reč o taksiju. Bio je to predlog predstavnika vlasti, a nikada ranije taksisti nisu od države dobili tako velika sredstva. Nije bilo razloga da ne prihvatimo i njihovu ideju o beloj boji, jer Beograd je oduvek nazivan belim gradom – objašnjava Bjelić.
On precizira da taksisti koji ne koriste subvencije za nabavku vozila mogu i postojeće automobile prilagoditi novoj odluci. Najbolja varijanta je, kaže, da prelepe vozilo tapetama koje su kvalitetne, a i povoljne, a za razliku od farbanja zbog koga se s posla mora odsustvovati i po nekoliko dana, na ovaj način posao se završava u jednom danu.

Taksisti, međutim, upozoravaju da koliko god da su voljni da unapređuju svoje usluge, nikakvog daljeg dogovora neće biti ako se ne sprovede već postojeći sporazum sa vladom.

– Ako u narednih mesec dana ne bude sproveden sporazum da se sa ulice sklone svi prevoznici koji ne rade u skladu sa zakonom, odnosno svi divlji prevoznici, taksisti će morati da izraze svoj revolt. Smatraćemo da vlada nije ispoštovala potpisano, organizovaćemo se i cela Srbija će biti obuhvaćena štrajkom – najavljuje Bjelić.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*