Belgijanci otkrili plan likvidacije srpskog sudije

Iako identitet onih koji su planirali ubistvo snajperom nije saopšten, objavljeni podaci mogli bi da ukazuju na to da je reč o klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, piše Politika.

Policija je od Belivukove grupe oduzela veću količinu oružja, pored ostalog i snajper (Foto: MUP)

Belgijska policija obavestila je svoje kolege u Srbiji da su članovi organizovane kriminalne grupe koji su počinili više različitih krivičnih dela na teritoriji naše zemlje, planirali da ubiju i jednog sudiju, objavio je dnevnik „Vol strit žurnal”. Prema navodima ovog medija, sudiju čija je sigurnost bila ugrožena policija je sklonila na sigurno mesto i dodelila mu obezbeđenje.

Plan članova kriminalne grupe je, kako navodi pomenuti medij, otkriven kada je belgijska policija presrela razgovore koje su oni međusobno vodili. Briselski detektivi iz Sektora za tehnološki kriminal su grupu počeli da prate početkom ove godine kada su hakovali aplikaciju „Skaj”.

Medij je dodao i da su članovi grupe ne sluteći da bi mogli da budu otkriveni, otvoreno govorili o planovima za likvidaciju sudije i čak razgovarali o tome kako bi smer vetra i udaljenost mogli da utiču na metak koji ispale iz snajperske puške.

U Višem sudu u Beogradu juče nismo uspeli da dobijemo odgovor na pitanje da li su obavešteni o saznanjima belgijske policije i da li je, eventualno, neki sudija ovog suda bio na meti ubica. Ni u Tužilaštvu za organizovani kriminal nisu bili raspoloženi za razgovor na ovu temu. Pitali smo ih imaju li saznanja o otkrićima policije u Belgiji, i da li su uključeni u istragu protiv grupe, ali odgovore nismo dobili.

Iako identitet onih koji su planirali ubistvo sudije nije otkriven, objavljeni podaci mogli bi da ukazuju na to da je reč o članovima organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, protiv kojih je u Srbiji podignuta optužnica koja ih tereti za pet svirepih ubistava, otmice, trgovinu drogom i oružjem. Pored toga, da je reč o članovima grupe Velje Nevolje mogla bi da ukazuje i činjenica da je prilikom pretresa bunkera na stadionu JNA koji su koristili pripadnici grupe, pronađen snajper i sedam različitih cevi, najsavremenija optika, kao i meci koji probijaju blindirano vozilo i pancir. Prema nezvaničnim informacijama reč je o snajperskoj pušci koja je ručno pravljena.

Uz informaciju o nađenom oružju, policija je došla u posed snimka na kojem je zabeleženo kako pripadnici ekipe Velje Nevolje u šumi nadomak Tršića vežbaju gađanje iz snajpera sa prigušivačem.

Takođe, još jedan „zajednički imenitelj” grupe koju je otkrila belgijska policija i pripadnika Belivukovog klana je korišćenje aplikacije „Skaj” preko koje su dogovarana monstruozna ubistva i razmenjivane slike koje svedoče o njihovom izvršenju. Tokom komunikacije preko ove aplikacije, članovi Belivukove grupe su koristili šifrovana imena, odnosno nadimke.

Korišćenje aplikacije „Skaj” omogućava da u svakom trenutku „putovanja” poruka ima posebnu vrstu zaštite, pa je njeno „provaljivanje” gotovo nemoguće. Pored toga, „Skaj” aplikacija omogućava postavljanje posebne šifre čijim se aktiviranjem trajno brišu svi podaci koji su ikada poslati na ovaj način.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*