Benet pozvao Netanjahua da se povuče i dozvoli da zemlja krene dalje

Izvor: Menahem Kahana/Pool via Reuters

Lider izraelske partije Jamina (Desno) Naftali Benet, koji će, kako se očekuje, biti novi premijer Izraela, pozvao je Benjamina Netanjahua, dosadašnjeg predsednika Vlade, da napusti tu funkciju i dopusti da zemlja krene dalje.

Benet je u nedelju uveče na konferenciji za novinare objavio svoja nastojanja da obrazuje novu vladu sa takozvanom „koalicijom za promenu“, što će označiti kraj dugogodišnje Netanjahuove vladavine.

„Za nekoliko dana nova vlada će položiti zakletvu. To nije katastrofa, ni nesreća. To nije ništa drugo već promena vlade, kao što je normalno u svakoj demokratskoj zemlji“, rekao je Benet, dodavši da „Izrael nije monarhija“ i niko nema monopol na vladavinu, te da se svaka vlada koja postane korumpirana na kraju smeni, jer je to prirodan zdrav potez u svakoj normalnoj zemlji.

On se osvrnuo na niz pretnji upućenih njemu, njegovoj partiji i ostalim članovima nove koalicije, kao i na pritisak na njegovu i još jednu desničarsku partiju da miniraju formiranje nove vlade.

„Oslobodi zemlju kako bi mogla da nastavi dalje. Nemoj da ostaviš samo sprženo tlo iza tebe“, rekao je Benet direktno Netanjahuu.

Uz to je je odbacio tvrdnje Netanjahua i nekih njegovih pristalica da će nova vlada biti levičarska, rekavši da će biti „zapravo deset stepeni desnije od aktuelne“.

Benet je kasnije pozvao predsednika parlamenta, Kneseta, Jariva Levina iz Netanjahuovog konzervativnog Likuda da zakaže glasanje o poverenju novoj vladi za sredu.

Levin će preneti Knesetu saopštenje mandatara za sastav nove vlade Jaira Lapida, vođe partije centra Ješ atid (Ima budućnosti), da može da obrazuje vladu i time će se pokrenuti proces glasanja o poverenju toj vladi.

Prema izraelskom zakonu, mora se glasati u roku od sedam dana od tog saopštenja i članovi buduće vlade vrše pritisak da to bude u sredu 9. juna.

Međutim, sudeći po dnevnom redu sednice za sredu glasaće se po svoj prilici 14. juna.

U novoj koaliciji je osam od 13 partija izabranih u Kneset na izborima 23. marta.

Među njima su levičarske, desničarske i partije centra, te jedna islamska.

Na osnovu dogovora Lapida i Beneta, Benet će biti prvi premijer u rotacionoj vladi, a zameniće ga Lapid 2023. godine.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*