Beograd ostaje opredeljen za dijalog o pitanju Kosmeta

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Italije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom.

Petković je sa italijanskim ambasadorom razgovarao o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je naglasio da Beograd ostaje opredeljen za dijalog, kao jedino sredstvo za mirno rešavanje svih otvorenih pitanja i stvaranje preduslova za trajnu stabilizaciju prilika u regionu, ali i da je implementacija do sada postignutih dogovora važan put ka građenju međusobnog poverenja i preduslov svih daljih razgovora.

Petković je podsetio na to da Priština osam godina ne želi u delo da sprovede ključni sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), što u velikoj meri umanjuje šanse za napredak u nastavku procesa normalizacije odnosa.

Beograd je sve svoje obaveze ispunio i nastavlja da učestvuje u dijalogu u najboljoj veri da nam je potrebno zajedničko rešenje i kompromis, poručio je Petković.

On je upoznao sagovornika sa serijom etnički motivisanih napada kojima je izložen srpski narod na Kosovu i Metohiji, podsetivši na gotovo svakodnevne napade na njegovu imovinu i objekte Srpske pravoslavne crkve, što jasno ukazuje na realnu opasnost do koje dovodi odsustvo dijaloga.

Petković je, osvrćući se na učestale incidente, istakao značaj Misije KFOR na Kosovu i Metohiji, pre svega za bezbednost srpskog naroda, očuvanje mira u regionu i stabilizaciju stanja na terenu, čemu italijanski vojnici u ovoj misiji pružaju značajan doprinos, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Beograd ostaje opredeljen za dijalog o pitanju Kosmeta

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*