Berba kukuruza završena, poljoprivrednici čekaju bolju cenu

Berba kukuruza u ataru Donjeg Srema privodi se kraju. Ukoliko vremenske prilike dozvole, već u narednih nekoliko dana berba kukuruza bi trebalo da bude završena, a kao i prethodnih godina najveći deo ratara kukuruz će ostaviti na čuvanje u skladište i čekati bolju cenu, jer trenutna cena ne zadovoljava poljoprivrednike, i to je ono što ih najviše brine.

Koliko je kukuruz značajan proizvod govori činjenica da je u sremskom ataru gotovo nezamislivo da svaka druga njiva nema ovu kulturu. Berba se bliži kraju, a poljoprivrednike muči samo cena, s obzirom da su sa prinosima zadovoljni.

I stručnjaci su se složili da je ovo veoma uspešna godina što se prinosa tiče, ali da u potpunosti shvataju nezadovoljstvo poljoprivrednika zbog cene od trenutnih 14 dinara.

Što se tiče sremskog atara, sa oko 70 procenata površina skinuto je kukuruza, a ako vreme posluži u narednih nekoliko dana biće sve završeno.

Bilo da je reč o kukuruzu u zrnu ili klipu, rod je dobar, a ostaje još da se vidi krajnja cena, i tek onda proceni da li su poljoprivrednici na „pozitivnoj nuli“ kako sami navode, ili će biti i za obnovu mehanizacije, pa da se bar nije „za džabe“ radilo.

Izvor: RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*