Berčeku nagrada „Aleksandar Lifka”

Glumac Aleksandar Berček i nemački reditelj Kristijan Pecold dobitnici su nagrade „Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, saopštio je danas Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma Palić, koji će biti održan od 17. do 23. jula.

Zelenović je na konferenciji za novinare rekao da sa velikim zadovoljstvom može saopštiti i da će novouvedena festivalska nagrada „Aleksandar Lifka” za doprinos regionalnoj kinematografiji biti uručena slovenačkoj glumici Mileni Zupančič.

Prema Zelenovićevim rečima, 28. Palić se „vratio u potpunosti svojim korenima” kao „susretište autora, filmova, publike i kritike, na kome se prikazuju filmovi koji otvoreno kritički govore o vremenu u kome živimo”, prenosi Tanjug.

„Ovo je po broju filmova, ima ih 139, jedan od najbrojnijih festivala. Ideja nam je bila da vidimo kako izgleda filmska Evropa autorski, sa svim svojim problemima sa kojima se muči i čitav svet”, istakao je Zelenović.

Selektor Nenad Dukić najavio je da će se u okviru Glavnog takmičarskog programa naći 12 evropskih filmova, među kojima je istakao premijerno prikazivanje „Nečiste krvi – greh predaka” reditelja Milutina Petrovića.

U palićkoj glavnoj konkurenciji su i „ Dnevnik iz Gvantanama” britanskog reditelja Kevina Mekdonalda, hrvatski „Plavi cvijet” Zrinka Ogreste, „Frens” Bruna Dumona, „Gripa Petrovljevih” Kirilia Serbrenikova, kao i „Najgora osoba na svetu” Norvežanina Joakima Trira.

Tu su i „Čisto ljudski” severnomakedonskog reditelja Igora Ivanova, mađarska „Prirodna svetlost” Deneši Nađa, „Čuvar brata svojega” turskog reditelja Ferita Karahana, „Kopilot” Nemice Ane Zohre Berahed”, „Ja nikada ne plačem” Poljaka Pjotra Domalevskog i „Vojvoda” Britanca Rodžera Mičela.

„Imamo 12 filmova koji su relevantni i odslikavaju najbolje što je evropska kinematografija dala u poslednjih godinu dana”, naglasio je Dukić, koji je dodao da će Palić imati „jak i kvalitetan program”, uprkos i dalje složenim svetskim kinomatografskim okolnostima usled pandemije.

Kako je najavljeno, u okviru takmičarske selekcije programa „Paralele i sudari” biće prikazani filmovi ruski „Dečak”, litvanski „Đavo nema mira”, letonski „U ogledalu”, „Furija” reditelja Petra Ristovskog, „Prolećna pesma” Natalije Avramović, kao i mađarska ostvarenja „Suton” i „Jaruga”.

Tu su i crnogorska „Duga”, letonska „Noćna smena”, bugarski „Časovi nemačkog”, „Unutrašnje ostrvo” iz Azerbejdžana, „Šta vidimo kad gledamo u nebo” iz Gruzije, „Branka” iz Mađarske, „Nun of Your Business” iz Hrvatske, kanadsko-bosanskohercegovačka „Tabija” , turski „Duhovi” i ruski „Parket”.

Festival evropskog filma sa 15 različitih selekcija i programskih celina biće održan 28. put od 17. do 23. jula na jedinstvenoj Letnjoj pozornici na Paliću, kao i u bioskopima Jurosinema, Abazija i Lifka u Subotici.

Pored filmskog programa, publika će moći da prati brojne prateće sadržaje kao što su koncerti, izložbe, promocije, radionice i stručna predavanja. Organizator festivala je Otvoreni univerzitet Subotica.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*