Besplatnim pregledima obeležen Svetski dan srca

Svetski dan srca, 29. septembar, Dom zdravlja „Novi Sad”, zajedno s Gradskom upravom za zdravstvo, obeležio je besplatnim preventivnim pregledima na Spensu.

               Foto: Dnevnik.rs

Tokom akcije pod sloganom „Budi heroj svoga srca”, pregledano je oko 200 građana, kojima je Služba kućnog lečenja merila krvni pritisak, radila EKG monitoring, kao i puls-oksimetar. Zaposleni u Preventivnom centru Doma zdravlja kontrolisali su pacijentima šećer u krvi, merili im telesnu težinu i obim struka, izračunavali indeks telesne mase (BMI) i objašnjavali im kako da u slučaju srčanog zastoja pruže prvu pomoć.

Osim toga, Služba stomatološke zdravstvene zaštite ukazivala je na pravilnu higijenu usne duplje, a Savetovalište za mlade i edukativni centar „Malac genijalac” organizovali su radionicu „Budi heroj svoga srca” namenjenu najmlađim Novosađanima.

Direktor Doma zdravlja „Novi Sad” primarijus dr Veselin Bojat ponosan je na činjenicu da ta ustanova, kako je rekao, postaje sinonim za sve preventivne programe, kao i edukaciju stanovništva iz oblasti zdravlja, a jučerašnja akcija „Budi heroj svoga srca” je samo deo šireg projekta.

– Brojni faktori rizika dovode do kardiovaskularnih oboljenja, koja su u toku prošle godine u Srbiji imala za posledicu više od 60.000 izgubljenih ljudskih života – rekao je primarijus dr Veselin Bojat, i objasnio da bi tu cifru u narednih nekoliko godina trebalo smanjiti na 25.000. – Faktori rizika, kojima smo, nažalost, svi izloženi pre su svega pušenje, stres, nepravilna ishrana, a naš zadatak je da edukujemo građane da bismo smanjili rizike za kardiovaskularna oboljenja.

                        Foto: Dnevnik.rs

Naš sagovornik smatra da bi što češće trebalo organizovati različite akcije i programe, te podsećati građane na važnost zdravog načina života, kao i preventivnih pregleda. On je podsetio na to da Dom zdravlja svakog meseca organizuje preventivne preglede, kada lekare poseti između 300 i 400 pacijenata.

Novosađani koji su se zatekli na Spensu iskoristilu su šansu da prekontrolišu svoje zdravstveno stanje te da od lekara dobiju savete kako da svoje zdravlje poboljšaju ili ga pak održe na istom nivou. Mahom zaposleni sugrađani navode da za odlazak kod doktora često nemaju dovoljno vremena, imajući u vidu brz tempo života. Za preventivne preglede kažu da su dobra prilika, da bez zakazivanja odrade specijalističke preglede, za koje bi inače morali unapred da zakažu termin.

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*