Bespovratna sredstva za projekte samozapošljavanja žena

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić Tepavčević, potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović i direktor korporativnih komunikacija „Mocart DOO“ Borjan Popović uručili su danas ugovore o finansiranju projekata nezaposlenih žena, sa ciljem njihovog ekonomskog osnaživanja.

Bespovratna sredstva za projekte samozapošljavanja žena

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za samozapošljavanje nezaposlenih žena, kao podrška započinjanju biznisa, raspisan je polovinom juna, u saradnji Ministarstva, Koordinacionog tela i kompanije „Mocart DOO“, a na njemu je izabrano sedam projekata, na koje će biti raspodeljen fond od 50.000 evra.

Kisić Tepavčević je istakla da je cilj konkursa bio podsticanje žena da uđu u svet preduzetništva, naglasivpi da je sredstva dobilo sedam hrabrih, sposobnih i ambicioznih žena.

Ministarka je dobitnicama sredstava poželela uspeh u poslovanju i da vrlo brzo budu u prilici da zapošljavaju svoje radnike, navodeći da, na žalost, žene još imaju nepovoljniji položaj na tržištu rada u odnosu na muškarce, ali da se ta situacija poslednjih godina popravlja.

Prema njenim rečima, prilikom odabira projekata vodilo se računa o mnogim parametrima, pa su sredstva dobile žene starije od 50 godina i mlađe od 30 godina, dugoročno nezaposlene žene, samohrana nezaposlena majka, pripadnica romske nacionalne manjine i osoba sa invaliditetom.

Sredstvima će biti finansirani projekti uzgoja žalfije, izrada narodnih nošnji, izrada ukrasnih sveća, proizvodnja piva, pekarska proizvodnja, održavanje higijene u poslovnim i stambenim prostorima, proizvodnja etiketa za tekstilnu industriju.

Jadranka Dimitrijević iz sela Klek pored Zrenjanina, koja je dobila 10.000 evra za uzgoj, obradu, sušenje i prodaju žalfije, zahvalila je Ministarstvu, Koordinacionom telu i kompaniji „Mocart DOO“ na ukazanoj prilici i izrazila nadu da će i druge žene slediti njen primer i ohrabriti se da započnu sopstveni biznis.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*