Bez dogovora o rekonstrukciji vlade

Premijer Zdravko Krivokapić predložio je da vlada ima 16 ministarstava i tri potpredsednička mesta

Nema jedinstva u vladajućem bloku (Foto Skupština CG)

Podgorica – Predsednik Vlade Crne Gore juče nije postigao dogovor s liderima parlamentarne većine o rekonstrukciji svog kabineta, ali je, kako je rekao, „ostavio otvorena vrata za dalji dogovor”. Ponudio je da rekonstruisana vlada ima 16 resora i tri potpredsednika, a rok za dogovor je 10. oktobar. Na stolu je razdvajanje četiri resora i to – Ministarstva prosvete, nauke, kulture i sporta, Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, resora kapitalnih investicija i Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Sastanku s premijerom prisustvovali su: Boris Bogdanović (Demokrate), Miloš Konatar (GP URA), Srđan Pavićević (CIVIS), Miodrag Lekić (Demos), Milan Knežević (DNP), Andrija Mandić (NOVA), Branko Radulović (PZP), Maksim Vučinić (Radnička partija), Marko Milačić (Prava Crna Gora), Vladimir Joković (SNP) i Goran Danilović (Ujedinjena Crna Gora).

„Na sastanku s premijerom nije postignut dogovor s parlamentarnom većinom. Treba znati da 38 poslanika ima isti stav, a tri poslanika URA drugačiji. Nisam siguran da je bilo ko bio ultimativan. Ako se ne postigne dogovor, tu je narod da da svoj sud”, rekao je Mandić.

Predsednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković je kazao da je premijer predložio da vlada ima 16 ministarstava i tri potpredsednička mesta. „Premijer je naveo da to nije ’uzmi ili ostavi’, već da se partije izjasne o tome, kao i da će to biti polazni osnov za naredne sastanke”, objasnio je Joković.

Za Milana Kneževića premijer „nije ništa novo saopštio od onoga što je predložio ranije u saopštenjima i u ovom trenutku se ne vidi izlaz”. Poslanik PzP-a Branko Radulović rekao je da se na sastanku pokazalo da postoji zajednički imenitelj.

„Raduje me da smo svesni velike krize u kojoj se Crna Gora nalazi, svesni svoje odgovornosti i da ćemo biti glavni akteri u rešavanju krize. Onaj ko je politički najjači u novoj vlasti treba da ima, ne najviše fotelja, nego najveću odgovornost. Kazao sam premijeru da manjine pozove u vladu”, rekao je Radulović.

Prema rečima predsednika Prave Marka Milačića, dat im je rok do 8. oktobra da se izjasne o Krivokapićevom predlogu i da do 10. oktobra imaju zajednički stav.

„Ne raduje me to što se iz određenih struktura govori rečnikom ucena. Pozivam kolege iz URA da dođemo do kompromisa. Mora se doći do rekonstrukcije s ljudima iz partija. Svako ko bude protiv toga mora to da objasni građanima”, kaže Milačić.

U ime pokreta URA Miloš Konatar je kazao da su na sastanku iskristalisana dva pristupa – jedan koji je baziran na osnovu sporazuma DF i Demokrata, i drugi koji zastupa URA, da se vlada rekonstruiše po ekspertsko-nestranačkom modelu.

„URA ne ucenjuje, ako nismo apriori saglasni s nečijim političkim zahtevima. Premijer će samo podržati predlog za rekonstrukciju koji podrži 41 poslanik. Vlada će nastaviti da funkcioniše i ako ne bude dogovora”, naveo je on, ali nije pojasnio kako.

Generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović saopštio je: „Nismo išli u druge detalje na sastanku, osim da vlada ima 16 ministarstava i tri potpredsednika. Verujem u dogovor kad je u pitanju druga faza. Verujem da će kolege shvatiti da ovo nije borba za funkcije nego za razrešenje krize izvršne vlasti. Tužilački savet se može formirati za nekoliko dana, ali je problem što se insistira na stranačkom Tužilačkom savetu, a nestranačkoj vladi”.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*