Bezos se posle 11 minuta leta u svemir vratio na Zemlju (VIDEO)

VAŠINGTON –

Džef Bezos, najbogatiji čovek na svetu, i troje članova posade, bezbedno su se danas vratili na Zemlju nakon 11 minuta koliko je trajao njihov let u svemir.

Oni su u raketnoj letelici poleteli iz pustinje u Teksasu, a Bezosova kompanija “Blue Origin“ je po, uspešnom povratku letelice, čestitala bivšim i sadašnjim članovima tima te kompanije na ovom istorijskom trenutku u istoriji svemirskih letova, prenosi USA tudej.

bezos, poletanje, svemir

Izvor: bezos, poletanje, kosmos, svemir

“Ova prva posada astronauta upisala se u istorijske knjige svemira, otvorivši vrata kroz koja će proći mnogi kasnije“, tvitovala je Bezosova kompanija za svemirski turizam „Blue Origin“.

Rojters navodi da je let 57-godišnjeg milijardera do ivice svemira trajao 10 minuta i 20 sekundi.

Bezosova poseta svemiru je usledila samo devet dana nakon što je Britanac Ričard Brenson izveo let do svemira u sopstvenom raketnom avionu.

Reč je žestokoj konkurentskoj bici između Bezosove kompanije “Blue Origin“ i Brensonove “Virgin Galactic“ koje nastoje da iskoriste potencijalno unosno tržište svemirskog turizma, koje će, prema procenama švajcarske banke UBS, godišnje vredeti oko tri milijarde dolara.

Društvo na brodu su Bezosu pravili brat Mark, avijatičarka Veli Fank (82) i tinejdžer koji je nedavno završio srednju školu Oliver Dimen (18), kao najstarija i najmlađa osoba koje će stići do svemira, prenosi BBC.

 

 

 

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*