BiH: Povećana strana direktna ulaganja za 57,3 odsto

                                                                                Foto: Savet ministara BiH / RAS Srbija

U prethodnoj godini u Bosni i Hercegovini su povećana strana direktna ulaganja za 57,3 odsto, što je rezultat vredan pažnje jer su globalna direktna ulaganja manja za 16,3 odsto u odnosu na prošlu godinu i pored zabeleženog ekonomskog rasta.

Navodi se to u dokumentu Direkcije za ekonomsko planiranje “Ekonomski trendovi – godišnji izveštaj 2017”, koji je nedavno usvojio Savet ministara BiH. Po njihovim podacima, povećana ulaganja od 2,4 odsto beleže samo zemlje u razvoju, dok zemlje u tranziciji imaju pad ulaganja od 17,9 odsto, piše Srpskainfo.

Direkcija navodi i da je BiH prošle godine povećala izvoz za 17,4 odsto u odnosu na 2016. godinu.

– Vrednost izvoza u 2017. godini bio je 11 milijardi KM, a pokrivenost uvoza izvozom poboljšana je za tri odsto, i na kraju godine je iznosila 61 odsto – navodi se u dokumentu.

Najviše robe izvezeno je na tržište zemalja EU, u vrednosti 7,8 milijardi KM. To čini 71 odsto ukupnog izvoza BiH i povećanje za 16,8 odsto.

– S druge strane, izvoz na tržište zemalja CEFTA iznosio je 1,8 milijardi KM, što čini 16,3 odsto ukupnog robnog izvoza BiH i uvećan je za oko 28,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine – navedeno je u izveštaju.

Istovremeno, vrednost uvezene robe u BiH u prošloj godini iznosila je 18,1 milijardu KM, što je 12,2 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Pored električne energije i kamenog uglja, značajan doprinos uvozu registrovan je u okviru nafte i naftnih derivata, sirovog aluminijuma i motornih vozila.

izvor: blic.rs , srpskainfo.com

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*