BiH povlači ambasadorku iz Beograda

BiH povlači ambasadorku iz Beograda 1Foto: Wikipedia

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković pozvala je danas ambasadorku Aidu Smajić iz Beograda na hitne konsultacije u sedište ministarstva u Sarajevu, prenosi portal klix.ba.

Ovo je najdirektniji potez u smeru odgovora na potez srbskih vlasti koje su uhapsile državljanina BiH Edina Vranja, bivšeg visokog službenika Federalne uprave policije (FUP), prilikom ulaska u Srbiju na osnovu optužbi za navodne ratne zločine.

Do smirivanja situacije poslove u ambasadi će, kako se navodi, vršiti otpravnik poslova.

Na potez srpskih vlasti da privede Vranja ranije su reagovali i predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić i član ove institucije Šefik Džaferović. Oni su kazali kako ovo predstavlja novi u nizu „sračunatih progona nad građanima Bosne i Hercegovine, koje vrše srpske vlasti“, zloupotrebljavajući, navode, „princip univerzalne nadležnosti u procesuiranju ratnih zločina“.

Kako je istaknuto, cilj „srpskih vlasti je revidiranje istine o ratu u Bosni i Hercegovini i izjednačavanje zaraćenih strana kada je reč o počinjenim zločinima“.

Na hapšenje Vranja reagovali su brojni subjekti u Bosni i Hercegovini, a Stranka za Bosnu i Hercegovinu tražila je i povlačenje ambasadora iz Beograda. Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije izdalo je saopštenje u vezi sa hapšenjem Vranja, navodeći „da je državljanin BiH osumnjičen za ratne zločine protiv ratnih zarobljenika na području Goražda od januara 1993. do oktobra 1994“.

 

 

 

IZVOR:DANAS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*