Bijeljina: Počinje aprilsko čišćenje Grada

I ove godine Gradska uprava, odnosno, gradsko Odjeljenje komunalne policije organizuje akciju „April – mjesec čistoće“ sa ciljem proljećnog sređivanja Semberije, ali i obrazovanja stanovništva o značaju ekologije i komunalnog reda na području Grada Bijeljina. Kao i prethodnih godina,za ovaj „April – mjesec čistoće“ pripremljene su brojne aktivnosti, u kojima će, pored radnika Gradske uprave, učestvovati djeca predškolskog i školskog uzrasta, djeca sa poteškoćama u razvoju, nevladine organizacije, sportisti, članovi vjerskih zajednica, političkih stranaka i drugi učesnici.
Aktivnosti su već započele sredinom marta sadnjom drvoreda u naselju Koviljuše, a biće nastavljene sve do kraja aprila. Kompletan raspored aktivnosti možete pogledati na linku ispod:

 1. april 2019. (utorak)

10:00 časova – službenici Odjeljenja komunalne policije će, u skladu sa popularnim internet-izazovom očistiti deponiju smeća na lokaciji u blizini preduzeća „Agro BN“, gdje je predviđena izgradnja biciklističke staze

 1. april 2019. (srijeda)

9:00 časova – sađenje drvoreda i uređenje javne površine u Ulici Sergeja Jesenjina u Bijeljini

 1. april 2019. (četvrtak)

10:00 časova –  Osnovnoj školi „Meša Selimović“ u Kojčinovcu biće uručena donacija od deset sadnica javora.
Tom prilikom službenici  Komunalne policije će učenicima održati predavanje o ekologiji, a predstavnici Udruženja ribolovaca „Riba“ iz oblasti zaštite voda.
Učenicima će biti podjeljen i leci „Aprila – mjeseca čistoće“, propagandni materijal o značaju čistih voda, kao i članske karte za sportske ribolovce.

Ova edukativna aktivnost će biti sprovedena u još četiri škole i to:
4. april:
13:00 časova –  OŠ „Jovan Dučić“ u Patkovači,

 1. april:
  10:00 časova– OŠ „Vuk Karadžić“ naLedincima,

13:00 časova – OŠ „Knez Ivo od Semberije“ u Koviljušama i OŠ „Petar Kočić“ u Brocu

 1. april 2019. (petak)

10:00 časova – djeca iz Dnevnog centra za djecu u riziku i Centra za socijalni rad će na Trgu kralja Petra I Karađorđevića dijeljenjem cvijeća u recikliranim saksijama ukazati na značaj reciklaže plastike. Predviđeno je da građani u zamjenu za saksiju sa cvijećem doniraju plastičnu flašu, koju će djeca iz Dnevnog centra ponovno reciklirati.

 1. april 2019. (ponedeljak)

Učenici ekološke sekcije Tehničke škole „Mihajlo Pupin“ i  OŠ „Vuk Karadžić“ iz Bijeljine će farbati betonske kante za ulične otpatke na Trgu kralja Petra I Karađorđevića – ispred robne kuće „Emporijum“ i u Karađorđevoj ulici.
Istog dana djeca iz vrtića „Čika Jova Zmaj“ će dijeliti sugrađanima eko- poruke.

 1. april 2019. godine (utorak)

13:00 časova – članovi Udruženja za zaštitu životinja „Aska“ će na Trgu kralja Petra I Karađorđevića ukazati građanima na značaj sterilizacije u smanjenju populacije pasa lutalica, a učenici Poljoprivredno-medicinske škole na značaj volonterskog rada.
Tom prilikom će se u zamjenu za konzervu hrane za pse ili mačke uručivati volonterske članske karte za buduće volontere.

 1. april 2019. godine (četvrtak)

Djeca iz Dječijeg vrtića „Čika Jova Zmaj“ će u svojoj šetnji centrom grada djeliti ekološke poruke građanima pod nazivom „Pročitaj i razmisli“.

 13.april 2019. godine (subota)

Komunalna policija, zajedno sa Planinarskim društvom „Majevica“ i ekološkim sekcijama Tehničke škole „Mihajlo Pupin“ i Gimnazije „Filip Višnjić“ organizovaće ekološko-planinarski izlet do Novakove pećine u Tavni, gdje će predsjednik Udruženja planinara „Majevica“Milojko Todorović učesnicima izleta održati predavanje na temu planirastva i zaštite životne sredine.

 1. april 2019. godine (nedelja)

9:00 časova – na mostu koji spaja ulice Filipa Višnjića i Pantelinsku članovi Kajak kanu rafting kluba i Udruženja „Riba“, u saradnji sa Odjeljenjem komunalne policije, čistiće kanal Dašnicu nizvodno od Pantelinske ulice.

 1. april 2019. godine (srijeda)

10:00 časova – izlet za djecu sa poteškoćama u razvoju NVO „Nada“ i OŠ „Vuk Karadžić“. Za ovu akciju „Semberija transport“ poklanja besplatnu vožnju, a djeca će autobusom otići na izlet u Donji Dragaljevac.
U krugu manastira „Arhangel Gavrilo“ će biti upriličen ručak za učesnike izleta, a glumci Pozorištenca „Maslačak“ će odigrati predstavu na temu očuvanja životne sredine.

 1. april 2019. (četvrtak)

10:00 časova – omladinci političkih stranaka sa područja Grada pod sloganom „Jedinstveni za čistiju Semberiju“ čistiće divlju deponiju, koja se nalazi prije raskrsnice Amajlije-Popovi.

 1. april 2019. (subota)

14:00 časova – Eko-dan, radnici Gradske uprave čistiće područje Eko-kampa „Jezera“ kod Pavlovića mosta.

 1. april 2019. (nedelja)

11:00 časova – Sportski dan, u Gradskom parku će predstavnici deset sportskih klubova zainteresovanim građanima pokazivati osnovne karakteristike pojedinih sportova, sa ciljem animiranja djece za bavljenjem sportom, kao i edukovanja odraslih o značaju treniranja na otvorenom prostoru.

Ostale aktivnosti:

– Od 22. do 26. aprila građane će već u jutarnjim časovima na pojednim lokacijama u Gradu dočekivati motovicione poruke, sa osnovnim ciljem ukazivanja na značaj očuvanja životne sredine. Poruke će postavljati članovi Volonterskog servisa UG „Otaharin“ Bijeljina.

– Tokom aprila na zgradi u kojoj je sjedište Poreske uprave, biće izrađen mural Sofke Nikolić, koja je bila prva velika muzička zvijezda predratne Jugoslavije, a značajan period svog života provela je u Bijeljini, gdje je i sahranjena.

– U poslednjoj sedmici aprila vršiće se odvoz kabastog otpada, kao i u poslednjoj sedmici oktobra (Akciju će vršiti AD „Komunalac“ Bijeljina i DOO „Dule trgotrans“ Dvorovi)

– Tokom cijele godine vršiće se čišćenje deponija (Odjeljenje za stambeno komunalne poslove i zaštitu životne sredine)

– Tokom aprila biće izvršeno pranje ulica (Odjeljenje za stambeno komunalne poslove i zaštitu životne sredine)

U okviru ovogodišnjeg „Aprila – mjeseca čistoće“ biće pojačane aktivnosti na čišćenju i košenju kanala i obala kanala, putnih pojasa, obilaznica oko grada i groblja po seoskim mjesnim zajednicama.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*