Bijeljina: Sa predstavnicima mesnih zajednica o prijedlozima za trasu auto-puta

U Bijeljini je danas organizovan Dan otvorenih vrata za mjesne zajednice“ na kojem je, između ostalog, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić upoznao predstavnike mjesnih zajednica sa urbanog i seoskog područja sa novostima u vezi sa izborom trase auto-puta Beograd-Banjaluka preko teritorije Grada Bijeljina.
– Nastojimo da pronađemo kompromisno rješenje trase, koje će biti prihvatljivo i za vlade Srbije i Srpske, ali i za potrebe Grada Bijeljina. Za prethodno najavljivanu jugoistočnu trasu koju smo predložili, koja je za nas bila najpovoljnija, dobili smo negativno mišljenje resornog ministarstva Vlade Srpske. Njihov prijedlog je da trasa ide sjevernim dijelom Semberije i da se poveže sa Popovim poljem u Brčkom i sa Račom, s obzirom na to da se ove dvije kontaktne tačke ne mogu mijenjati prema zahtjevu Srbije. Iako je najkraća trasa uz Savu, ovaj pravac nije od interesa za naš Grad, jer bi time praktično bila zaobiđena Bijeljina, sa čim su se složili svi predstavnici mjesnih zajednica. Na osnovu svega navedenog pronađeno je rješenje da trasa ide od Rače i da što kraćim pravcem dođe do Poslovno-industrijske zone 4 i odatle ide za Brčko – pojasnio je gradonačelnik Mićić, dodajući da je ovaj prijedlog trase kraći za 16 kilometara od ranije predložene i da bi zadovoljila potrebe Grada, s obzirom na blizinu centru Bijeljinezaobilaznicom bi bili spojeni putevi za Ugljevik i Zvornik.
On je naveo i da bi se auto-put kod kružnog toka koji vodi ka Dvorovima spojio da budućim auto-putem ili brzim putem do Pavlovića mosta.
Predsjednik Mjesne zajednice Centar Milorad Jović je nakon sastanka sa predstavnicima mjesnih zajednica sa urbanog područja naveo da se mještani ne slažu sa idejom da trasa ide uz rijeku Savu.
– Grad Bijeljina je drugi po veličini u Srpskoj i na taj način izdvaja veliku količinu novca za registraciju vozila i ne smije biti izostavljen kada je riječ o trasi auto-puta. Ovaj put ne treba da zaobiđe Bijeljinu, jer je njegova blizina od velikog značaja za gradsku privredu, turizam, a samim tim i ostanak mladih na ovim prostorima, pa smatramo zaslužujemo da imamo auto-put udaljen najdalje pet kilometara od Bijeljine – smatra Jović.
Predsjednik MZ Suvo Polje Slavica Obrenović je istakla da mještani sela podržavaju novu ideju Gradske uprave kada je riječ o trasi auto-puta.
– Stanovništvo seoskih mjesnih zajednica ne treba da ostane „kratkih rukava kada je riječ o auto-putu i zato je novo predloženo idejno rješenje jedno od najboljih koje je do sada predstavljeno našim mještanima – navela je Obrenovićeva.
Direktor Direkcije za izgradnju i razvoj Grada Mladen Petrović pojasnio je da je interes Grada da se saobraćaj što više privuče centru, ali i da se spoji južni dio Grada i brzi put preko obilaznice na auto-put.
– Prema novom prijedlogu auto-put će biti udaljen od centra na oko pet kilometara – istakao je Petrović, dodajući da bi prema toj ideji trasa išla između Velinog Sela, Batkovića, Ostojićeva, kroz Čađavicu, Donji Magnojević i Vršane ka Brčkom.
On je dodao da bi priključci iz grada na auto-put trebali da budu kod kružnog toka koji vodi za Pavlovića put, kao i kod Industrijske zone 4, gdje je u planu da se gradi željeznička stanica.
Predstavnici mjesnih zajednica su ovom prilikom upoznati i sa aktivnostima projekta Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH i novom vizijom mjesnih zajednica.
– Plan je da se aktivnosti i metodologija rada, koji su sprovođeni u pojedinim mjesnim zajednicama i pokazali su se uspješnim, prenesu i na ostale u narednom periodu,  da bi se ostvario sistematski pristup u unapređenju života mještana – najavila je šef Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Ankica Todorović.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*