Binacikl na Novom naselju spaja sve generacije

Kao mesna zajednica s najvećim brojem stanovnika, Novo naselje se susreće s različitim potrebama, od infrastrukturnih do prostora za kulturne sadržaje, a novije aktivnosti pokazale su da Naselju nedostaje parking za bicikle.
s
Foto: Udruženje građana „Novo kulturno naselje”

Ipak, ukoliko svi planovi budu realizovani, a saržaji uklopljeni, Novo naselje bi ove godine moglo da dobije jedan nesvakidašnji objekat – “Binacikl”. Kao što sama reč kaže, deo objekta predstavljaće malu binu za programske sadržaje, a deo će biti mesto gde će biciklisti moći da parkiraju svoje dvotočkaše. “Binacikl” će, prema planu, biti postavljen u prostoru između ulica Bate Brkića i Braće Dronjak, pored takozvanog parka među brezama.

– Ideja je potekla iz saradnje Udruženja građana “Novo kulturno naselje” i neformalne grupe studenata Fakulteta tehničkih nauka – u ime Udruženja građana “Novo kulturno naselje” pojasnila je Sara Agić. – Projektu “Binacikl” prethodio je festival “Dobrodošli na Naselje”, u okviru kojeg je nas šestoro studenata Scenske arhitekture izlagalo svoje umetničke instalacije. Na taj način smo pokušali da istražimo i ukažemo na probleme lokalne zajednice, te je zaključeno da Novom naselju nedostaje i parking za bicikle. Želimo zajedno da pokušamo nešto da učinimo. Počeli smo da apliciramo na konkurse i zajednički detaljnije proučavamo mogućnosti.

S obzirom na činjenicu da Udruženje građana “Novo kulturno naselje” već godinama u tom prostoru organizuje različite sadržaje, komunikacija s komšijama i stanovnicima tog dela grada uveliko je uspostavljena.

Deo objekta predstavljaće malu binu za programske sadržaje, a deo će biti mesto gde će biciklisti moći da parkiraju svoje dvotočkaše

– Ta saradnja s građanima posebno nam je važna, potrebno je osluškivati njihove želje – potvrdila je predstavnica neformalne grupe studenata Scenske arhitekture Milica Surutka. – Dozvole su obezbeđene, naredni koraci su nabavka materijala i postavka objekta, a samo otvaranje planiramo svečano da obeležimo kulturno-umetničkim programom. Prethodno planiramo da organizujemo i anketu, na osnovu koje ćemo utvrditi koje programe građani žele. Zapravo, sve što je do sada “Novo kulturno naselje” realizovalo, pa i saradnja sa studentima Scenske arhitekture, jeste ono što je potrebno komšijama i lokalnoj zajednici. Mi smo platforma koja će im to omogućiti. Provodeći vreme s njima, osetili smo koliku ljubav ljudi gaje prema tom prostoru i koliki je njegov potencijal.

“Binacikl” će biti stecište sadržaja za sve generacije – od programa namenjenih deci, preko pozorišnih predstava, do alternative. Takođe su u planu razgovori i tribine o novim problemima, kao i prostor za improvizaciju, odnosno ideje građana za programe koje sami kreiraju. Poduhvat mladih je još jedna potvrda toga da je Novi Sad oduvek bio grad biciklista.

– Na taj način poručujemo da je pitanje bicikala i biciklista nešto na šta bi grad, ali i država, uopšte, trebalo da obrate pažnju. Pored formiranja biciklističkih staza, svuda je jednako potreban parking za bicikle, čime podstičemo češće korišćenje bicikala, te cela ideja ima i jedan ekološki aspekt. S druge strane, to što spajamo kulturne sadržaje s biciklizmom, znači da, pored zabavnih sadržaja koje nudimo zajednici, želimo ljude da edukujemo i poboljšamo im način i kvalitet života na Novom naselju. Ujedno želimo da damo primer ostalim zajednicama u gradu da je, uz trud i slogu, mnogo toga dobrog moguće ostvariti – poručuje Milica Surutka.

 

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*